NBV

NBV startar fler mikrobibliotek för att främja läsning i Dalarna

NBV:s åtta mikrobibliotek i Dalarna har gjort succé. Nu vill studieförbundet starta ännu fler. Mikrobiblioteken är inhysta i invandrarföreningarnas lokaler och syftar till att främja läsandet.

Förra året startade NBV i Dalarna ett projekt med mikrobibliotek i invandrarföreningar, efter att ha fått ekonomiskt stöd från Landstinget Dalarna.

Sammanlagt åtta mikrobibliotek har startat med NBV:s hjälp i bland annat Borlänge, Avesta och Hedemora – och fler är nu på gång, eftersom projektet har gått så bra. Även Länsbiblioteket i Dalarna har varit behjälpliga med böcker.

Mikrobibliotek innebär bibliotek i liten skala som kan inhysas i en föreningslokal och utformas efter föreningsmedlemmarnas behov.

– Syftet är att främja läsandet och ge invandrare enkel tillgång till bibliotek. Några har valt att ha mest lättlästa böcker, andra har valt att skapa ett barnbibliotek. Med böckernas hjälp är det sedan lättare att starta studiecirklar, säger Ganime Stålenhag, avdelningschef på NBV Dalarna.

Vilka reaktioner har mikrobiblioteken mött?

– Till en början förstod inte en del av föreningsmedlemmarna vad det handlade om. Men nu, när de har fint uppbyggda bibliotek i sina lokaler, är de stolta. Många kommer och lånar böcker och inser vilken fördel det är. Biblioteket har i vissa fall blivit föreningens nav, där alla samlas, konstaterar Ganime Stålenhag.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer