Lucy Jones. Foto: Gemma Burton.

Naturen väckte Lucys livslust

I de vildvuxna sumpmarkerna utanför London fann Lucy Jones kraft att bli fri från missbruket och leva nyktert. ”Naturen gjorde mig upprymd över att leva igen.”

Lucy Jones var medveten om att hennes alkoholvanor hade varit ohälsosamma redan sedan tidiga tonåren. Men i 20-årsåldern tog missbruket fart. Snart förstod hon hur ohållbar situationen blivit.

– När jag väl tog hjälp kunde jag inte ens föreställa mig hur mitt liv skulle kunna se ut utan de substanser jag använde för att självmedicinera. Men jag visste också att mitt liv hade blivit helt ohanterligt, säger hon.

Både hennes mentala och fysiska hälsa försämrades. Drogernas toppar var svårare att nå – dalarna blev farligare och mer destruktiva. Hon upplevde att känslorna var okontrollerbara. Hennes terapeut föreslog en fullständig livsstilsförändring.

”Naturen tände en gnista, och nyfikenhet inför den levande världen.”

Lucy Jones

Lucy Jones behövde hitta sätt att lugna sin ilska och sina begär, och styrde
därför stegen mot sumpmarkerna i östra London för att titta på träden, djurlivet och himlen.

– Snart blev det en avgörande del av min återhämtning, tillsammans med nyktra möten, medicin och terapi. Det lugnade mig och gjorde mig upprymd över att leva igen. Naturen tände en gnista, och nyfikenhet inför den levande världen, säger hon.

Idag är Lucy Jones 35 år, journalist och författare, och bosatt i Hampshire i England. Hennes erfarenheter gjorde att hon ville fördjupa sig i varför naturen hade gjort henne så sugen på att leva igen. Resultatet blev boken Losing Eden Why Our Minds Need the Wild– som gavs ut tidigare i år på Penguin Books, och som fått fina recensioner.

Lucy Jones menar att arbetet med boken förändrat hennes sätt att tänka.

– Det fick mig att inse att vår förbindelse med naturen faktiskt är större än jag förstått. Liksom de flesta visste jag intuitivt att promenader i en park eller skog kan få människor att känna sig lyckliga på något sätt. Men jag hade ingen aning om hur kraftfullt det var.

– När jag sedan började läsa om vetenskapen bakom kopplingen blev jag överrumplad av alla bevis. Även om du inte är någon som vill krama träd på helgerna, så har det terapeutiska fördelar att vara bland träd och grönska.

”Arbetet med boken fick mig att inse att vår förbindelse med naturen faktiskt är större än jag förstått.”

Lucy Jones

Hon ville ta reda på hur och varför människor mår bra av att tillbringa tid
i naturen. 

– Och jag ville studera den idén kopplat till en klimat- och ekologisk kris. Kan vår bortkoppling från den naturliga världen göra oss psykiskt sjuka? Om närhet till naturen är en avgörande aspekt för människors mentala hälsa, varför gör vi inte mer för att skydda den? Jag tror att vi i postindustriella västvärlden förbiser det faktum att vi är en del av naturen, och därför kan eko-fjärmande vara skadligt för oss.

Hon säger sig ha märkt att människor i musik- och festvärlden ofta närmar sig naturen när de är äldre, eller i återhämtning. 

– Jag tror att det finns en liknande attraktion till det psykedeliska, den andra verkligheten, eskapismen, som du kan få genom sinnesförändrande ämnen, men också när du beundrar och njuter av naturen. 

– I min undersökning pratade jag med hjärnforskaren Camilla Nord om hur naturen kan påverka hjärnan. Hon sa att det finns två möjligheter: Det ena är att naturen fungerar som ett läkemedel. Det andra är att det minskar vårt behov av läkemedel.

”Gå långsamt, och titta, lukta, lyssna och röra så mycket du kan.”

Lucy Jones

Under researcharbetet intervjuade Lucy Jones en rad experter.

– I mina intervjuer med forskare och miljöpsykologer sa flera att en naturlig miljö kan dämpa eller försvaga aktiviteten hos den prefrontala cortex. Det är en viktig del av hjärnan som är involverad i verkställande funktioner som beslutsfattande, socialt beteende, personlighet och våra mest komplexa kognitiva processer. Det är ett område i hjärnan som kan vara överaktivt hos många missbrukare.

För den som vill pröva är det bara att sätta igång, säger hon.

– Om du är intresserad av idén skulle jag säga att du bara kan börja med att promenera i ditt lokala grönområde, i en park, eller söka dig till mer vildvuxna områden på landsbygden. Gå långsamt, och titta, lukta, lyssna och röra så mycket du kan. Använd ditt förnuft och låt nyfikenheten leda dig.

Mer från Accent