Foto: Susanne Lundbäck

”Nästa projekt en vuxensaga om kungafamiljen”  

IOGT-NTO-medlemmen Bo Boa Axelssons nästa bokprojekt är en saga för vuxna om Daniel Westling och kungafamiljen.

Bo ”Boa” Axelsson är aktuell med sin bokserie där Boas åker och Boa åker vidare ingår. När den första delen släpptes var han med i SVT:s litteratur-program Babel. Ett TV-team var hemma hos Bo under en halv dag och spelade in ett långt reportage.

– Jag fick lovord av Jessika Gedin för att det var en intressant bok och hon kallade den en coffee table bok. 

Böckerna är rikt illustrerade då han är verksam både som konstnär och fotograf. När Accent intervjuade honom före jul hoppades han att den tredje och sista delen i trilogin Boa åker dit skulle hinna komma ut före helgerna. Böckerna beskriver han som ”spunna” ur hans eget liv. 

– Men inte bara mitt liv, jag har ju forskat mycket så det är ju i princip från tidernas begynnelse och fram till våra dagar, säger han. 

Bo Axelsson har levt i trakterna kring Motala i hela sitt liv. Han gick med i det som hette Sveriges godtemplarungdom, SGU, på 1950-talet. Han gick med eftersom han hade sett alkoholens verkningar både på en granne som söp ihjäl sig trots att närstående försökte hjälpa honom, och ett tillfälle då hans pappa kom hem och hade druckit rejält. 

”Det var en händelse som formade mig, jag trodde han var sjuk och förstod inte varför mamma var arg på honom.” 

Bo Boa Axelsson

– Det var en händelse som formade mig, jag trodde han var sjuk och förstod inte varför mamma var arg på honom. Det är viktigt att det finns motkrafter till allt som går bakåt i samhället, och det är svårt nu när det blir mer prat om legalisering av narkotika så det är viktigt att rörelsen finns kvar, säger han. 

Han säger att han ”har gjort lite allt möjligt inom rörelsen”, numera är han ordförande i två lokalföreningar. Under en period på 27 år och 5 månader var han ”provanställd” av en bokhandel i Motala.

– Först fick jag en provtjänstgöring på tre månader, efter det var chefen fortfarande lite osäker och förlängde med tre månader till. Innan min provanställning skulle gå ut åkte han och hans fru på semester. När jag frågade om jag skulle komma i morgon fick jag ett ”hmfr” till svar, vilket jag tolkade som ett ja.

Sedan jobbade jag där tills NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet) värvade mig för att producera ett historiskt krönikespel om Sveriges hälsokälla, Medevi brunn. Före pensionen hann jag med ytterligare en pjäs om Baltzar von Palten och Göta kanals tillkomst. 

”Jag har också ett annat projekt på gång, en sannsaga för vuxna om Daniel Westling och kungafamiljen.”

Bo Boa Axelsson

Bo Axelsson har besökt många olika platser i världen och på det sättet fått mycket inspiration till skrivandet.

– Jag fick idén till att jag skriva en bok för 23 år sedan. Jag har så mycket tankar och händelser från mitt liv att jag kände att jag borde skriva en bok – det blev tre. Jag har också ett annat projekt på gång, en sannsaga för vuxna om Daniel Westling och kungafamiljen. Jag har alltså en del på gång trots att jag har passerat 87 år, så det gäller att hinna få allt färdigt. 

Mer från Accent