Kulturkrock

”När vi hade fest drack vi mjölk och läsk till maten”

I en globaliserad värld ställs våra svenska alkoholnormer allt oftare mot andra länders. Hur ser omvärlden på Sverige? Accent har pratat med sju personer – från sex världsdelar – som invandrat hit, och bett dem berätta om sina intryck. Lul Musse från Somalia blev positivt överraskad av svensk alkoholkultur när hon flyttade hit.

– Jag kom till Sverige 2008, efter att ha bott i Italien i 20 år. Jag hade min syster här och ville vara närmare min familj. Mitt första möte med alkohol var i Italien. I Somalia, som är ett muslimskt land, finns det ingen alkohol och det är förbjudet att dricka. Det ses som skamligt och fult. När vi hade fest drack vi mjölk och läsk till maten. Men i mitt hemland tuggar människor khat i stället, som ju också är en drog. I Florens, där jag bodde, arbetade jag inom hemtjänsten och träffade ofta gamla kvinnor som drack för mycket vin. De ser inte på vin som alkohol eller som ett problem, så de ville gärna bjuda mig. Men jag tackade förstås nej och förklarade att jag är muslim och inte dricker. Jag chockades över hur vissa blev av att dricka alkohol. En kvinna jag hjälpte var nästan alltid berusad.

När jag kom till Sverige blev jag glatt överraskad.

Det jag såg fick mig att fundera över alkoholen och hur den påverkar människor och familjer. I Italien finns mycket alkoholreklam och man kan köpa alkohol var som helst, vilket bidrar till problemen. Så när jag kom till Sverige blev jag glatt överraskad. Folk dricker definitivt mer i Italien än i Sverige. Här finns Systembolaget och drickandet är mera reglerat känns det som. Dessutom finns IOGT-NTO som försöker påverka på olika sätt för att folk ska dricka mindre, exempelvis genom att kritisera och belysa alkoholreklamen. Det tycker jag är bra!

Mer från Accent