Nykterhet

Möt jet set-frun som blev nykterhetscoach

Janique Svedberg levde ett hårt jetsetliv i New York, svårt beroende av alkohol och piller. Ett sista rehab-besök blev hennes räddning. Nu utbildar hon svenskar i att tänka nytt kring nykterhet.

En passionerad kärlekshistoria med Bruce Springsteens gitarrist fick Janique Svedberg att flytta till New York redan som 16-åring. Hennes uppväxt i Göteborg hade präglats av föräldrarnas bohemiska livsstil och mammans självmord.

– Det var fruktansvärt, jag var säker på att det var mitt fel att hon tagit livet av sig, det trodde jag länge. Jag var bara elva år och övertygad om att jag skulle hamna i fängelse.

Janique Svedbergs tonårstid blev vild med mycket festande. Hon utbildade sig till dansare och i New York kom hon så småningom med i det kända 90-talsbandet Kid Creole and the Coconuts.

Under de tio år som följde eskalerade festandet och missbruket.

– Alkoholen fick mig på fall. Jag var så vansinnigt full, de fick ställa in shower på grund av mig ibland. Men alla bara skrattade åt det då.

När det var som värst var hon uppe i 60 tabletter av morfinpreparatet oxycontin. Tabletterna sköljde hon ner med vin.

– När jag tog tabletterna var allt lugnt och stilla runt mig, jag var fast från första stund. Sedan vaknade jag av att hela lägenheten var nerspydd.

Idag har hon räknat ut att hon spenderade runt 2.3 miljoner kronor om året på sitt missbruk. Utåt försökte hon hålla skenet uppe och levde tillsammans med en gallerist. Hon designade kläder och i bekantskapskretsen fanns kända personer som Mick Jagger. Men vid sidan om missbruket stack hon sig även i hemlighet med nålar för att döva smärtan.

Efter tio års missbruk var 40-åriga Janique hårt sliten.

– Några vänner fick in mig på rehab i sista sekund. Jag vaknade upp och var för första gången mottaglig. Jag lärde känna mig själv, förstod att jag hade ett värde.

Idag har hon varit nykter i sju år och arbetar sedan några år tillbaka som nykterhetscoach. En bransch som är både stor och utbredd i USA men nästan helt okänd i Sverige.

– När du återvänder hem själv till vardagen efter behandling är det lätt att trilla dit igen. Man behöver hjälp för att leva livet som nykter, säger Janique Svedberg.

Nu har businessen även spridits sig till stora företag, som till exempel Ericsson, i USA. Janique Svedberg Recovery team följer med politiker, artister och affärsfolk som behöver hjälp med att kontrollera alkoholen på resor och i hemmet. De rensar köket på farliga substanser, tömmer minibaren, sitter bredvid på planet, går på AA-möten och finns till hands på hotellet.

– Det finns inget värre än ensamma hotellkvällar. Men vi är ju inga babysitters, utan det bygger ju på att man själv verkligen är motiverad.

Janique Svedberg beskriver det som en sorts försäkring för managers och företag, en garanti för att deras anställda sköter sig.

– Återfall kostar samhället och företag enorma summor varje år.

Hon tycker det finns många brister i den svenska missbruksvården idag.

– Man behöver se hela människan, alla delarna bakom missbruket. Jag förstår till exempel inte hur man kan låta dem gå hem ensamma efter behandling. Man måste våga öppna upp för nya privata idéer och alternativ här i Sverige, bortom Landstinget.

Det är stor skillnad i synen på nykterhet i USA och Sverige.

– I USA är det coolt att vara nykter, det börjar bli som med cigaretter, man rynkar på näsan åt berusade människor. Där är det heller inget konstigt med att gå ett AA-program.

I februari håller hon sin första kurs för nykterhetscoacher i Sverige, den första i Stockholm för ett 20-tal anmälda, sen även i Göteborg.

– Jag märker en stor nyfikenhet kring det här. Det är folk med helt olika yrken som anmält sig, läkare, coacher, psykologer. Jag tror verkligen det här kan funka i Sverige också.

För egen del är hon tacksam för varje nykter dag.

– Jag är lycklig varje dag, att aldrig behöva må så illa igen. Och tacksam för att ha möjligheten gå på alla mina AA-möten runt om i världen där jag träffar så många olika människor.

Självklart kan suget komma tillbaka till henne ibland.

– Det händer när jag känner mig ensam, när jag är långt ifrån min familj. Då går jag på ett möte eller ringer min sponsor. Går inte det går jag ut och gör något för någon annan. Tvingar mig ut på gatan och möter folk. Det brukar hjälpa.

Mer från Accent