Nykterhet

Morgan Alling, skådespelare: "Sen kom bråken och fyllan"

”Jag firar inte jul, jag gillar det inte alls. Tidigare år har jag  alltid dragit utomlands, flytt ifrån alltihop.” 

Hur minns du barndomens jular?
– Jag togs ifrån mina biologiska föräldrar när jag var fyra år, på grund av deras alkoholmissbruk. Jag bodde på barnhem och i fosterfamilj under hela min uppväxt, så några starka minnen av jularna med mina föräldrar har jag inte. Men jag minns ändå högtiderna och all ångest jag kände kring dem. Jag visste ju vad som skulle komma och såg inte fram emot det. Först var det rökigt och roligt med musik på hög volym. Men senare kom bråken och fyllan. Att vuxna dricker på julen innebär en enorm ångest för barn. De vuxna tycker kanske att det är kul när de blir lite larviga och glada i hatten, men för barnen är det bara hemskt. Alkoholen får folk att tappa omdömet totalt. 
– När jag var åtta år fick jag fira jul hos fosterfamiljen Alling och de var helnyktra. Jag minns hur skönt jag tyckte det var att ingen drack, hur lättad jag var.

Och senare?
– När jag blev äldre jobbade jag som en sådan där uthyrd tomte som gick runt till folk med en säck klappar. På den tiden drack jag rätt mycket själv och såklart skulle alla bjuda tomten på en liten whisky. Resultatet blev förstås att jag blev asberusad. 
– Jag minns ett tillfälle då jag stod och pratade med en liten flicka om hennes dockskåp och hur hon såg på mig på det där speciella sättet som barn gör när de förstår är något är fel. Hon tyckte väl att det var roligt att jag pratade med henne, men hon var samtidigt lite avvaktande. Själv kunde jag bara tänka ”fan,vad full du är, Morgan”. De vuxna tyckte förstås att det var jättekul med en packad tomte. Men för barnen blir det bara konstigt och fel och ångestfyllt. Det måste man tänka på som vuxen. Det är jätteobehagligt för barnen med fulla vuxna.

Hur firar du jul som vuxen?
– Jag firar inte jul, jag gillar det inte alls. Tidigare år har jag alltid dragit utomlands, flytt ifrån alltihop. Mycket på grund av barndomens upplevelser. 
– Men nu har jag blivit pappa och då kommer det förstås att bli annorlunda. Min son är nu fyra månader, så i år begriper han ju ingenting. Men i framtiden tänker jag mig lugna jular, där vi verkligen fokuserar på att umgås och vara tillsammans i stället för att stressa ihjäl oss med julklappar, mat och pynt. Det är nog bra att tagga ner på förväntningarna. 
– Det är sorgligt att julen förknippas med alkohol och den typen av festande. Men många kanske dricker för att stressa av. Och för att det hör till. Men i fyllan händer det så mycket skit. Det finns inget mer patetiskt än en full ”tomte” med skägget på sniskan som sitter utslagen i soffan.

Hur firar du jul i år?
– Jag och min familj åker till Mora, där min tjejs släkt bor. Där finns Tomteland och vi ska åka hundsläde, slappa och ta det lugnt.

Maria Zaitzewsky

Mer från Accent