Nykterhet

Missnöje över höjda priser på Tollare

Daniel Rohlin. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Höjda priser, sänkt standard och obligatorisk mat på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare gör att missnöjet nu sjuder bland många av skolans elever. Sett till riksgenomsnittet är dock priserna på skolan ganska normala.

Från och med läsåret 2011/2012 har kostnaden för obligatorisk lunch och fika ökat från 75 till 85 kronor per dag. Samtidigt har skolan tagit bort grönsaker och mjukt bröd från fikat. Man har också infört obligatorisk frukost för 30 kronor per dag. Även priset för boendet har ökat. Det här gör att flera elever nu överväger att hoppa av skolan, eftersom de anser att de inte har råd att gå kvar.

– Jag har gått här i fyra år och har sett hur priset har ökat och kvalitén sjunkit. Till fikat får vi nu bara knäckebröd och marmelad, det är inte bra. Jag förstår att skolan har ekonomiska problem, men det är inte rätt att försämra för eleverna. Tanken med IOGT-NTO:s folkhögskola är ju att ge människor, som ofta har en trasig bakgrund, en andra chans. Det rimmar väldigt illa med prishöjningarna, som inte står i proportion till det vi får, säger Daniel Rohlin från Socialpedagogik 2.

Han får medhåll av flera elever. Alla Accent talar med bekräftar bilden av Tollare som en fantastisk skola – med ett tydligt missnöje bland eleverna när det gäller priserna.

– Den goda Tollareandan håller på att försvinna, menar en tjej som inte vill medverka med sitt namn.

Hon understryker att lärarna är underbara och att hon trivs på skolan. Men hon är missnöjd med att tvingas betala så mycket för mat som hon helst skulle vilja tillaga själv i sin korridor.

– 5000 kronor per månad för boende och mat är jättemycket pengar för en fattig student. Och då ingår inte ens middag. Jag tvingas låna pengar av min mamma för att det ska gå runt, studielånet räcker inte till, säger hon.

Fanny, som går Allmän linje för Sociala frågor och Livskunskap, säger att om hon kommer in på Stadsmissionens folkhögskola så slutar hon på Tollare – trots att hon trivs bra här.

– Det handlar tyvärr om pengar. På Stadsmissionen betalar man 495 kronor i månaden för material. Sedan väljer man själv om man vill äta skolans mat eller ta med egen att värma. Jag och många med mig uppskattar valfriheten. Därför riskerar Tollare att förlora elever som kommer att byta till andra folkhögskolor med bättre villkor.

Eleverna på IOGT-NTO:s andra folkhögskola, Wendelsberg i Mölnlycke, har fullpension, inklusive middag, för cirka 5000 kronor. För den som inte bor på skolan är det dock frivilligt att köpa måltider – vilket inte är fallet på Tollare. Tittar man på riksgenomsnittet för mat och boende på folkhögskolor ligger priset på 4500 kronor. Tollare är alltså inte nämnvärt dyrare an andra skolor.

Många framhåller att prisökningen är ett problem för en grupp som redan har det knapert. Men missnöjet handlar också om att elever känner sig överkörda av ledningen som de upplever inte lyssnar. Flera som Accent pratar med är irriterade över att tvingas betala för mat de inte vill ha – de skulle  hellre laga sin egen mat för att spara pengar.

En annan fråga som kommer upp vid samtalen är att vissa elever efter överenskommelse med skolan betalar mindre för mat och boende. Orättvist och odemokratiskt, anser eleverna Accent talar med, eftersom det då blir de som kan snacka för sig som får möjlighet till lägre kostnader.

– Samma pris ska väl gälla för alla? Det här skapar osämja och känns väldigt obehagligt, säger en elev som vill vara anonym.

Rektor Anders Svensson suckar djupt när Accent tar upp ämnet. Han säger att han inte fattar varför eleverna har snöat in på det här med matpriserna nu – ett år efter beslutet om prishöjningarna – även om han medger att det var en del upprörda känslor kring detta redan förra våren. Han är också  noga med att poängtera att det finns en grupp elever – främst de som börjat detta läsår – som är jättenöjda med både maten och priserna.

– Prishöjningarna har tyvärr varit nödvändiga för att klara ekonomin som har gått utför de senaste tio åren. Vi hade ett underskott på 1,2 miljoner och merparten kom från köket. Eleverna tycks tro att vi lagt hela bördan på dem men det är inte sant. Vi har effektiviserat arbetet i köket och förbättrat resultatet med 300 000 kronor. Men våra personalkostnader är fortfarande för höga. Där står vi inför en stor utmaning, säger Anders Svensson.

Anders Svensson menar att han känner sig snudd på förföljd av några elever, som bland annat kallar kökspersonalen för nazister och sätter upp hatiska lappar.

– Det är osakligt att säga att vi har för mycket kökspersonal, det är ju konferensverksamheten som betalar skolan, konstaterar han och slår ut med händerna i en uppgiven gest. Jag skulle gladeligen gå ner 10 000 i lön för att slippa detta tjafs.

Om överenskommelserna med vissa elever säger Anders Svensson att det handlar om en fin gest från skolans sida, inte om att särbehandla.

– Vi stöttar dem som har behov och som hamnat i kläm ekonomiskt. Det handlar om elever som gått här i några år, inte de nya eleverna, säger Anders Svensson. Ärligt talat vet jag inte vad allt det här handlar om. Det har tagit alldeles för stora proportioner. Enligt min mening finns det inga underliggande problem på skolan, det här är några envisa elevers verk.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent