IOGT-NTO-rörelsen

Miljonlotteriets grundare har gått bort

Stig Kroon, grundare av både Miljonlotteriet och Bingolotto avled i dag efter en längre tids sjukdom.

Stig Kroon var en nytänkande entreprenör som lade grunden för IOGT-NTO:s internationella verksamhet, brann för folkhögskolan Wendelsberg och kursgården Saxenborg. Men hans betydelse för hela IOGT-NTO-rörelsen går inte att överskatta. Genom att starta Miljonlotteriet har han givit hela rörelsen förutsättningar för att bedriva den omfattande verksamhet som organisationerna har idag.

– Det är svårt att hitta någon person som var mer sann sina ideal än Stig. Han hade en otrolig näsa för affärer. Hade han behållit allt i egen ficka hade han varit miljardär när han dog, men allt han gjorde var för rörelsen. Det var en fantastisk person, säger Per-Åke Andersson, som arbetade tillsammans med Stig Kroon med IOGT-NTO:s stöd till Sri Lanka.

Per-Åke Andersson berättar att han blev sjukskriven för utmattningsdepression 1999.

– Den enda som hörde av sig från IOGT-NTO var Stig Kroon. Trots att han hade fullt upp hela tiden tog han sig tid att ringa. Det var sådan han var. Han hade ett stort hjärta, säger Per-Åke Andersson.

Han gjorde allting helhjärtat.

På ett flygplan hem från en av många resor till Sri Lanka resonerade Stig Kroon och Sven-Erik Alfredsson, som också var mycket engagerad i Sri Lanka, om att alla borde kunna avvara en krona om dagen till bistånd.

– Det blev starten på Ceylonklubben som vi hade i många år. Den drog in en massa pengar till verksamheten på Sri Lanka. Tanken var att även givarna skulle belönas på något sätt, så 50 procent av pengarna skulle gå till projekt och 30 procent skulle gå till gåvor till givarna. Gåvorna var produkter som köptes in från Sri Lanka. Stig byggde upp en organisation i Mölnlycke som packade och administrerade klubben. Han gjorde allting helhjärtat, säger Sven Erik Alfredsson.

Sven-Erik Alfredson var vid ett tillfälle med Stig Kroon på inköpsresa till Hongkong.

– Det var fascinerande. Det enda han kunde säga på engelska var yes, no och too much. Ändå kom han hem med fantastiska avtal, säger Sven-Erik Alfredsson.

Pengarna gick till att starta förskolor, stötta skolor, starta bibliotek, arbetet mot alkohol, att få människor att organisera sig och, under inbördeskriget, till internflyktingar.

– Vi jobbade i slummen i Colombo med folkbildning, socialt arbete och folkhälsoarbete. Vi jobbade också med jämställdhet och bildade småsparargrupper som sedan bildade banker, ofta med kvinnliga chefer. Det var de som var pålitligast, säger Per-Åke Andersson.

Under en kongress beslutades att Ceylonklubben skulle läggas ner.

– Men vi fortsatte ändå. Verksamheten var ju självfinansierad så Stig Kroon tyckte att det bara var att köra på, säger Per-Åke Andersson.

Stig Kroon tar det första spadtaget till Miljonlotteriets fastighet i Mölnlycke. Foto: Arkivbild

Stig Kroon var inte bara mån om att dra in pengar till verksamheten. Han var också noga med att inte slösa.

– Han brukade säga att sina egna pengar kunde man slarva med, men inte med dem man har gemensamt. Han var ärligheten själv och en man som tyckte att rätt ska vara rätt, säger Sven Erik Alfredsson.

Sara Heine, biträdande generalsekreterare på IOGT-NTO som arbetat med Stig Kroon på IOGT-NTO-rörelsens Internationella institut, bekräftar att Stig Kroon var sparsam med de gemensamma medlen.

– När vi skulle flytta kontoret hade vi slängt alla trasiga pärmar i en container. Senare såg vi Stig, med huvudet i containern, plocka upp dem igen. Han tyckte inte att de skulle kastas. När han skickade ut nyhetsbrev till Ceylonklubben ville han att allt skulle rymmas på ett papper, annars blev det dubbelt porto. Men han hade ju så mycket att säga så han skrev med pyttelitet typsnitt och sedan klistrade han in text i marginalen, så läsarna fick vrida pappret för att kunna läsa texten som låg runt om, säger hon.

Hon anser att få betytt så mycket för rörelsen som Stig Kroon.

– Utan honom hade ingen av oss suttit här, säger hon.

På Sri Lanka samarbetade IOGT-NTO med den kände batikkonstnären Eric Suriyasena.

– När han fick veta att Stig Kroon blivit sjuk åkte han ända från Sri Lanka för att hälsa på honom. Trots att Stig då var så dålig att han knappt ens kände igen sina närmaste kände han direkt igen Eric, säger Sven-Erik Alfredsson.

Stig Kroon med frun Ing-Britt och den lankesiska batikkonstnären Eric Suriyasena. Foto: Sven-Erik Alfredsson

Esbjörn Hörnberg fanns vid Stig Kroons sida de sista dagarna.

– Jag har pratat mycket med hans fru Ing-Britt de senaste dagarna. Hon påminde mig att Stig fick sin mamma att skjutsa honom till barnverksamheten i NTO innan han ens var tillräckligt gammal för att börja där. Sedan har han hållit fast vid det, säger Esbjörn Hörnberg, senior advisor på IOGT-NTO-rörelsens internationella avdelning, som även han arbetat nära Stig Kroon i många år.

Stig Kroons förmåga att tänka nytt och stort var unik.

– Ett tag fanns det som pris i Miljonlotteriet att man kunde vinna ett flygplan. Det medföljde en utbildning till flygcertifikat. Ingen hade lottat ut något liknande tidigare så det blev ju omtalat långt utanför rörelsen. För Stig Kroon var ingenting omöjligt. Han fixade det som behövde fixas, säger Esbjörn Hörnberg.

Mer från Accent