Ekonomi

Miljonlotteriet minskar omsättningen

Idag presenteras ny statistik om utvecklingen på den svenska spelmarknaden. Där konstateras att IOGT-NTO:s lotteri hör till dem som minskar mest.

Lotteriinspektionen presenterar varje kvartal siffror för omsättningen i de olika spel och lotterier som har tillstånd att verka i Sverige. I ett pressmeddelande konstaterar man att det är ”fortsatt trögt” för hela spelmarknaden – den totala omsättningen minskar för andra kvartalet i rad.

IOGT-NTO:s Miljonlotteriet omsatte totalt 256 miljoner kronor under det första halvåret 2014. Av detta står de traditionella skraplotterna för 229 miljoner – en minskning med mer än 15 procent jämfört med förra året. Också internetspelen minskar, ner fyra procent till en omsättning på drygt 27 miljoner kronor.

– Hittills i år har omsättningen minskat med en miljard kronor. Svenska Spel minskar med fem procent, men den största minskningen redovisar Bingolotto och Miljonlotteriet, säger Joakim Rönngren, kommunikationschef på Lotteriinspektionen i pressmeddelandet.

Bingolotto har det allra tuffast, där är minskningen över 19 procent. Postkodlotteriet går fortsatt bra och ökar med 1,5 procent.

Spelbranschen har de senaste åren fått en allt hårdare konkurrens och den svenska spelmarknaden minskar. Samtidigt ökar konkurrensen från många internationella aktörer som inte lyder under svensk lagstiftning och har helt andra villkor. För Miljonlotteriet är också spelansvaret högt på agendan och vi följer de riktlinjer som finns för bonusar och rabatter, vilket inte alla våra konkurrenter gör. Det påverkar sannolikt vår försäljningen. Samtidigt ser vi att det är nödvändigt för att måna om våra kunder, vilket vi på sikt menar kommer gagna oss och vår långsiktiga försäljning, säger Åsa Fredriksson, kommunikationschef Miljonlotteriet till Accent.

Uppdaterad 2014-08-28 med kommentar från Miljonlotteriet. Rättade också titeln på Joakim Rönngren.

Mer från Accent