Facebook

Metro: ”Inga festbilder på FB om du vill jobba i nykterhetsrörelsen”

I dagens Metro kan man läsa att den som vill söka jobb i nykterhetsrörelsen inte ska ha festbilder på nätet. Det stämmer åtminstone inte på IOGT-NTO, UNF och NSF.

I en artikel under tema rekrytering har Jessica Andersson, från Stepstone, intervjuats. Hon tipsar om saker att tänka på vad gäller Facebook när man söker arbete.

– Festbilder är oftast inga problem, så länge du inte söker en tjänst inom nykterhetsrörelsen, säger hon till Metro.

Accent har pratat med IOGT-NTO:s HR-ansvariga Terese Jakobsson för att kolla om det stämmer.

– IOGT-NTO ska ju genomföra 500 fester i år så det borde inte vara något problem, säger hon till Accent.

Om en arbetssökande på IOGT-NTO syns på bild berusad eller med alkohol i glaset behöver inte heller betyda något enligt Terese Jakobsson.

– Vi rekryterar efter intresse och motivation och efter kvalifikationer och kompetens, inte efter hur man framstår i sociala medier. Jag brukar faktiskt inte ens kolla upp folk där, säger hon. Vi har också en stark tro på människors förmåga att ändra sig. Att man någon gång hamnat berusad på en bild behöver inte betyda något för hur personen är idag.

Hon påpekar att för de flesta tjänster krävs att man blir medlem i rörelsen om man inte redan är det.

– Det tar vi också upp på anställningsintervjuerna. Det handlar om vår trovärdighet, säger hon.

Problematiskt skulle det dock vara om någon av IOGT-NTO:s anställda hamnade på en sådan bild.

– Men det behöver inte påverka anställningen, man måste ta reda på vad som hänt först. Det kan vara så att personen behöver hjälp. Alla har rätt till ett samtal, säger Terese Jakobsson.

Samma sak gäller på Ungdomens Nykterhetsförbund.

– Vi är inte emot fester. Tvärtom. Syns man på bild med ett glas vet man inte vad det är i glaset. Är man berusad på bild beror det väl på när bilden är tagen. Är den tre år gammal och personen blev medlem för två år sedan är inte det heller något problem. Är man beredd att bli nykter för att få jobba hos oss så är det också okej. Vi har flera ganska nya medlemmar anställda. Det är inte uteslutet att det kan finnas sådana bilder på någon av dem någonstans, säger Imse Nilsson, generalsekreterare på UNF.

Inte heller på Nykterhetsrörelsens scoutförbund vill man döma någon efter en bild.

– Det går ju inte att veta vad det är i glaset. Att låta en bild överskugga kompetens är inte rimligt, säger Jenny Lindberg, generalsekreterare på NSF.

Hon påpekar också att man måste ta hänsyn till när bilden är upplagd och vilken typ av bild det är.

– Det känns sämre om någon valt en sådan bild som sin profilbild än om den förekommer i flödet, säger hon till Accent.

Mer från Accent