Kultur

Marie Björk får stipendium för sin bok om medberoende

Marie Björk, författare till ungdomsboken ”Jag blundar tills jag finns” – som handlar om att växa upp med missbruk – har nu fått Västerås stads kulturstipendium inom kategorin litteratur. De tjugotusen kronorna ska Marie använda till att hålla föredrag på skolor i kommunen.

Hur känns det?

– Det känns jätteroligt och är ett kvitto på att det lönar sig att kämpa även när ekonomin är tajt. Jag har velat komma ut i skolorna för att prata om min bok, eftersom jag tycker att ämnet är så viktigt. Men jag har ofta fått svaret att de gärna vill att jag kommer, men att de inte har ekonomiska resurser. Jag sökte det här stipendiet just i syfte att kunna nå ut till skolungdom. Det blir en win-win situation, där stipendiepengarna blir mitt gage för att föreläsa.

Varför har du valt att söka kulturstipendium i just Västerås?

– Västerås är min hemstad, men de har inte fått ta del av mig eftersom jag flyttade därifrån för tio år sedan. Jag har ju en del jobbiga minnen från min uppväxt – min pappa är alkoholist – men personligen betyder det ändå mycket att staden tror på mig och backar upp mig. Stipendiepengarna är ett bevis för att det jag gör är värt att uppmuntra. Det betyder enormt mycket för mig.

När ska du börja med föreläsningarna?

– Tanken är att jag ska kunna hålla åtminstone fyra föreläsningar under året. Jag känner personer som jobbar med ungdomar så jag hoppas att de ska hjälpa mig att hitta någon som kan samordna flera skolor så att så många som möjligt kan komma och lyssna vid varje tillfälle. Min förhoppning är att eleverna läser boken innan de träffar mig, för att vi ska få bättre diskussioner efteråt. Men det är förstås upp till lärarna. Jag har gjort en genomarbetad lärarhandledning som de kan använda som stöd.

Läs en längre intervju med Marie Björk i kommande nummer av Accent.

Mer från Accent