Kulturkrock

”Alkohol får svenskarna att öppna upp”

I en globaliserad värld ställs våra svenska alkoholnormer allt oftare mot andra länders. Hur ser omvärlden på Sverige? Accent har pratat med sju personer – från sex världsdelar – som invandrat hit, och bett dem berätta om sina intryck. Shulin Nie från Kina blev överraskad över att Sverige hade en 18-årsgräns på att dricka när han flyttade hit för över 30 år sedan.

– Jag kom till Sverige 1985 efter att ha fått stipendium för att plugga vid Tekniska Högskolan i Luleå. Det var första gången jag reste utanför Kina, så det var en enorm omställning och väldigt spännande. Jag är uppvuxen på landsbygden i Hunan, mitt i Kina, och vi hade knappt pengar till mat, än mindre till alkohol. I min familj och där jag växte upp hade man helt enkelt inte råd att dricka. Möjligen köpte man en flaska sprit till någon större fest. I dag ser det annorlunda ut. Folk dricker jättemycket öl och starksprit, och även vin numera. Vinodlingar på Krim har köpts upp av kineser. Vid jobbmöten är det i Kina oartigt att tacka nej till sprit, det finns en stark press att dricka.

När jag kom till Sverige fick jag för första gången smaka öl. Något jag lade märke till när jag flyttade hit är att många svenskar är blyga och att alkohol får dem att öppna upp och prata mera. När folk drack blev de plötsligt jättebra på engelska! Det kändes nästan som att det var ett måste att dricka för att folk skulle prata med mig. Här fyller alkoholen en social funktion, vilket kan skapa problem anser jag. Det blir fel om man känner att man måste dricka för att våga prata.

Jag tycker att det är bra att Systembolaget finns, så att alkoholkonsumtionen till viss del kan kontrolleras.

En annan sak som överraskade mig var att det är en 18-årsgräns för att dricka. I början visste jag inte det, så när ungdomar bad mig att köpa alkohol åt dem så gjorde jag det. Jag tänkte inte på anledningen till att de frågade.

Jag tycker att det är bra att Systembolaget finns, så att alkoholkonsumtionen till viss del kan kontrolleras. Det ska inte vara för lätt att få tag i alkohol.

Mer från Accent