Nykterhet

Lotteripengar hotas av ny utredning

Strax före jul presenterades utredningen ”En framtida spelreglering”. Där föreslås bland annat att de enda som ska få bedriva spel på Internet i framtiden är Svenska Spel.

IOGT-NTO och övriga folkrörelser stängs på så vis ute från en marknad som med stor sannolikhet kommer att ta över allt mer från de traditionella lotterierna i frantiden.

– Om vi inte får bedriva lotteri och spel via Internet fruktar jag att vi är borta helt från lotterimarknaden om ett antal år, säger Per-Åke Lundin, ansvarig för strategisk planering på IOGT-NTO.

Bakgrunden till förslaget är att uredaren vill begränsa tillgängligheten till ”problematiska spel” och vill därför att bara statliga Svenska Spel ska få möjlighet att bedriva spel på nätet i Sverige i framtiden.

– Det finns många förlorare om det här skulle gå igenom, det är ju fler organisationer än vi som får stora delar av sina intäkter från lotterier. För vår del är siffran närmare 90 procent.

Tillsammans med andra folkrörelser försöker nu IOGT-NTO att påverka förslaget innan det antas av Riksdagen.

– Vi håller på att skriva ett remissvar och kommer att arbeta med uppvaktningar och annan påverkan, säger Per-Åke Lundin.

Pierre Andersson

Mer från Accent