Nykterhet

Lisa och Mevelyn bloggar nyktert

Lisa Lindberg, 18, och Mevelyn Ehrstrand, 18, startade i januari bloggen Klarsynthet, enligt dem den första bloggen med ett nyktert perspektiv sett ur två ungas ögon.

Vad är tanken med bloggen?

– Först och främst är det ett projektarbete i skolan. Men tanken är att skapa opinion och propagera kring frågor om alkohol. Det är speciellt intressant eftersom det inte finns någon som gör något liknande i vår ålder. Idag är det så polariserat med drickande, vissa dricker väldigt mycket, andra inget.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Vi har blivit kontaktade av någon journalist och fått ett mejl av en politiker som gillar det vi gör. Det är också vissa som blivit provocerade när vi skrivit om alkoholreklam och jämfört det med drogreklam, eller skrivit om den nya alkohollagen och kritiserat regeringen för att vara motsägningsfulla när de för en liberal drogpolitik och samtidigt säger att de vill bekämpa droger. Kommentarer som ”Ska man inte få ta sig ett glas vin” har vi också fått bemöta.

Hur är det att vara nykter på gymnasiet?

– Det är alltid en utmaning. Man får tackla andras reaktioner för det finns en stark social press på att dricka. Det kan ofta bli en konstig stämning, för man måste ofta förklara varför man inte dricker. 

  Erik Ardelius

Mer från Accent