kvinnodagen

Kvinnodag i metoos tecken i Örnsköldsvik

IOGT-NTO i Örnsköldsvik firar kvinnodagen tillsammans med en rad andra organisationer. Dagens tema är Metoo, och mottot är ”Tillsammans är vi starka.”

Det erbjuds bland annat föreläsningar, filmvisning och musik. Vanja Lindstedt, ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse samt boende och verksam i Örnsköldsvik, är med och arrangerar kvinnodagen den 8 mars.

Hur kommer det sig att ni gör det här samarbetet?
–  För IOGT-NTO:s del startade det för cirka tio år sedan. IOGT-NTO började på allvar diskutera jämställdhetsfrågor och det blev också naturligt att frågan togs upp i vår lokala organisation. Inom IOGT-NTO-distriktet finns en alkoholpolitisk kommitté i Örnsköldsvik sedan många år tillbaka, och där togs idén om samarbete upp, säger hon.

– Internationella kvinnodagen är ju en opolitisk högtidsdag, så IOGT-NTO:s medverkan känns naturlig. De 16 föreningar och grupper som samverkar i år började diskutera dagens program i höstas. Någon eller några utses som ”högst ansvariga”, i år är det Fredrika Bremerförbundet, och ifjol var det IOGT-NTO tillsammans med S-kvinnor.  Då kom EU-parlamentarikern Anna Hedh och föreläste om våld mot kvinnor, alkohol och drogproblematik inom EU. Det var fullsatt i salen!

Varför är det viktigt att uppmärksamma kvinnodagen och #Metoo?
– Det är så viktigt! Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder, så har vi långt kvar till målet.

– Det föll sig naturligt att temat skulle vara sexuella trakasserier, eftersom #metoo-debatten är så aktuell. Arrangörsgruppen har gått ut i ett upprop till kvinnor från området att komma ut med sina berättelser. En del av de berättelserna får deltagarna ta del av under dagen. Det finns starka kopplingar mellan alkohol, sexuella trakasserier och våld, så IOGT-NTO:s och Svenska Läkarsällskapets forskningsrapport kommer att finnas med på IOGT-NTO:s materialbord.

Vanja Lindstedt. Foto: Jan Lindstedt

Vad kommer att hända under dagen?
– Massor. Vi är jätteglada att elitdamhockeyspelaren Erika Grahm inviger hela dagen. Det blir utställningar, filmvisning, vernissage och förhoppningsvis bra diskussioner. Gruppen Process Reagera spelar teater med fokus på sexuella trakasserier. Sedan bjuds det på musik från Musikmakarna i Örnsköldsvik, och på kvällen spelar ett tjejpunkband. Alla organisationer presenterar sina verksamheter.

– IOGT-NTO kommer att vara där och bland annat prata om forskningsrapporten Alkohol och våld. Slutsatserna i rapporten stöder IOGT NTO:s värderingar och sätt att arbeta. Forskningen visar att några sätt att arbeta är att stärka alkoholmonopolet, begränsa öppettider för försäljning och åldersgränser, och jobba för en ansvarsfull alkoholservering.

Vad förväntar du dig av dagen?
–Vi hoppas att många kommer! Det kommer att vara full fart ända till sen kväll. Vi vet inte om dagen ger fler medlemmar, men ser man till förra året så kom flera nyfikna, och många fick aha-upplevelser ”Men oj diskuterar IOGT-NTO jämställdhetsfrågor”, eller ”Är ni med på det här?”.

– I år så sker arrangemanget under samma tak, och inte utspritt över staden. Det blir i kommunens kulturverkstad, där många unga håller till, så förhoppningsvis blir det besökare i olika åldrar.

Sista frågan, har ni fler samarbeten i sikte?
– Alla de här grupperna som är med i år kommer säkert att vara med nästa år. Vi, alla föreningar, brukar samlas för utvärdering efter arrangemanget och då brukar det komma upp nya idéer.

Kvinnodagens historia: 1977 beslutade FN att införa en gemensam kvinnodag. Från 1978 finns internationella kvinnodagen, 8 mars, med på FN:s lista över högtidsdagar. I och med det blev kvinnodagen en opolitisk högtidsdag och dagen firas i olika länder världen över.

Mer från Accent