Skorstensdrama

Kvinna fastnade i skorsten hos IOGT-NTO i Södertälje

I lördags morse hörde en granne till IOGT-NTO:s hus i Södertälje av en slump förtvivlade rop på hjälp och larmade föreningens ordförande Bo Högstedt. Det visade sig att en kvinna satt fast i skorstenen.

Dagen började bra. Bo Högstedt, ordförande i IOGT-NTO Torekälla i Södertälje, anlände till huset strax före tio på morgonen för att förbereda inför dagens stora event; höstmarknaden. När han låste upp och gick in i huset upptäckte han att det var kaos i köket och kring skafferiet. Någon hade uppenbarligen försökt ta sig in via fönstret, men hindrats av gallren som täcker fönstren.

Han hade just städat upp, larmat av och kokat kaffe när en granne, en kvinna från en grannfastighet, kom in och berättade att hon från sin balkong hört någon skrika och ropa desperat. Hon kunde inte härleda ljudet, men trodde att det kom från IOGT-NTO:s hus.

Bo Högstedt och grannen gick upp på andra våningen för att försöka begripa varifrån ropen kom. Kunde det vara så illa att någon faktiskt var instängd någonstans i huset?

– Då plötsligt hörde vi en röst inifrån den öppna spisen och förstod att någon uppenbarligen hade fastnat inne i skorstenen, säger Bo Högstedt, som tillsammans med grannens make som tillskyndat till fastigheten, gick upp på vinden för att hitta en väg ut på taket.

De fann snart en lucka, grannens make tog sig ut på taket, klättrade upp på stegen som var fäst på den sex meter höga skorstenen – och kikade ner. Och jo, mycket riktigt. Därnere satt en kvinna fastkilad på en yta på trånga 40 X 40 centimeter.

Bo Högstedt larmade räddningstjänsten och inom loppet av en halvtimme var polis, brandkår och ambulans på plats för att försöka fiska upp kvinnan, som är i 25-årsåldern.

Foto: Bo Högstedt

Hon firades upp med hjälp av remmar och var efter cirka en timme ute i friheten. Hon fördes omedelbart till sjukhus.

Det ligger nära till hands att tänka att det var ett inbrottsförsök som gått snett. Men det tror inte Bo Högstedt. Kvinnan har själv uppgett för polisen att hon inte vet hur hon hamnat i skorstenen.

– Jag vet vem den här kvinnan är och jag tror att det kan ha funnits andra orsaker än inbrott till att hon försökte ta sig ner via skorstenen. Kanske sökte hon skydd eller värme. Förmodligen satt hon fast sedan fredagskvällen, så det var rena turen att grannen hörde hennes förtvivlade rop. Annars hade hon förmodligen blivit kvar där och dött, säger Bo Högstedt.

Han menar att med all aktivitet som var planerad för dagen, med musik och marknadsstånd, är det osannolikt att någon hade hört hennes rop.

– Jag är en luttrad person som sett och hört det mesta. Men detta trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva, konstaterar Bo Högstedt.

Av förklarliga skäl blev höstmarknaden hos IOGT-NTO Torekälla inte av på grund av polisens avspärrningar och det tumult som uppstod kring den dramatiska händelsen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer