Lokaler

Kristinehamn: Oviss framtid efter brand

Nykterhetens hus i Kristinehamn totalförstördes i en brand. Nu är framtiden oviss för IOGT-NTO:s verksamhet i föreningslokalen.

Polis och räddningstjänst larmades till Nykterhetens hus på Spelmansgatan i Kristinehamn vid halv tio-tiden på morgonen den 14 augusti. Samtidigt fick Roland Stenbäck ett samtal om att skynda till den eldhärjade platsen med nycklarna, eftersom att han är ordförande i lokalföreningen.

– Det första jag tänkte på var att jag var glad att ingen hade skadats, vilket är det allra viktigaste. Därefter började jag fundera på hur länge det dröjer innan vi kan använda lokalerna igen, säger han.

Nu har det gått drygt en vecka sedan eldsvådan, och Roland Stenbäck är fortfarande märkbart tagen av händelsen.

– Man blir bestört naturligtvis. Många har haft frågor om vad det är som hänt och hur vi ska bedriva verksamheten framöver. Vi har också fått sympatier från många i samhället. Det är fint att folk bryr sig, säger han.

Han har inte varit inne i huset sedan innan branden uppstod, eftersom att de inte får gå in där så länge polisen håller på med sin utredning. Därför är det svårt att veta exakt hur omfattande skadorna är, men av eldsvådan att döma så är huset från 1800-talet rejält skadat – taket måste bytas ut och troligtvis många ledningar också.

Lokalerna används av flera olika föreningsgrupper. Förutom IOGT-NTO är det en lokal pensionärsförening, samt Nykterhetens bildningsverksamhet, NBV, som ha aktiviteter där. Nu återupplivas verksamheten efter sommaruppehållet och därför har Roland Stenbäck fullt upp med att hitta nya lokaler.

– Vi är flera personer som försöker nå ut med våra tentakler för att hitta andra tillfälliga lokaler. Vi hoppas att folk kan ställa upp så att det inte blir något avbräck i vår viktiga verksamhet. Men vi vet inte ens om vi kommer att våga satsa igen, vi hoppas, men kan inte svara på hur det kommer att bli i dagsläget.

Än så länge är orsaken till branden okänd. Men polisen har inlett en rutinmässig förundersökning, där rubriceringen är grov skadegörelse genom brand. Roland Stenbäck vill inte spekulera för mycket kring vad det är som kan ha hänt.

– Jag funderar på om det kan ha varit något elektriskt fel i huset som är orsaken. Man vill ju aldrig tro att det är någon som medvetet kan ha orsakat branden. Fast det händer väl ibland tyvärr, säger han.

Vissa rum verkar ha klarat sig i huset eftersom dörrarna var låsta och förhindrade lågorna från att sprida sig. Det är Roland Stenbäck mycket lättad över:

– Vi har bland annat hört att vår tempelsal inte har blivit så illa åtgången, vilket vi glada över! Salen, där vi har våra möten, är nämligen vår klenod och stora stolthet.

Mer från Accent