Kongress 2015

Kongressen invigd: ”Nu tänder vi engagemanget”

IOGT-NTO:s kongress i Lund är nu officiellt invigd. Den officiella parollen ”Tänder engagemanget – utmanar alkoholnormen” manifesterades i tändningen av en kongresseld.

Strax före lunch under onsdagen invigdes IOGT-NTO:s kongress i Lund. Invigningen innehöll både en reflektion om mångfald och historia, men också tändningen av en sprakande kongressflamma.

Den avgående förbundsordföranden Anna Carlstedt inledde med att tala om utveckling. Hon citerade Elisabeth, drottning av England på 1500-talet som menade att man för att utvecklas behöver omfamna både tradition och förnyelse.

– Det går bra för IOGT-NTO, vi utvecklas. Vi har en idé som håller men klarar att förändra verktygslådan.

Anna Carlstedt tog också upp vikten av mångfald.

– Som ni ser har jag på mig en vacker klänning i dag. Den har jag fått av Abdi och hans fru Hanna, medlemmar i en IOGT-NTO-förening i Växjö med många medlemmar som har somalisk bakgrund. På senare år har vi fått en stor mängd medlemmar med rötter i olika länder och kulturer och det ger oss en enorm rikedom och styrka.

Hon drog också paralleller till arbetet med social verksamhet och kamratstöd.

– I slutet av nittiotalet talade vi om detta som om det var något nytt, men faktum är ju att den här organisationen bildades av människor med alkoholproblem i sitt eget liv eller nära inpå. Men när vi lyfte upp det här arbetet igen kom nya grupper med oss, också här har vi sett en del kulturkrockar. Men nu ser vi också hur värdefull den här mångfalden  är.

Under applåder bar vice förbundsordförande Andrine Winther in kongressfacklan och lämnade över den till Anna Carlstedt – som efter vissa problem – lyckades tända den officiella elden på bästa OS-manér.

Innan klubban föll i bordet för kongressens officiella öppnande hann också förbundsstyrelsen presentera en Tumblr-blogg som startats särskilt för veckans kongress: WhenYouAreOmbudAtIOGTNTOsKongress.

Läs ocksåDe fem hetaste kongressfrågorna

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer