Löpning

Klara, färdiga, gå, för årets Flatenlopp

För sju år sedan startade IOGT-NTO-medlemmen Annelie Ståhl Flatenloppet, för att bryta tystnaden kring beroendeproblematik och psykisk ohälsa. Imorgon, lördag, går starten för årets lopp.

Idag är Annelie Ståhl nykter sedan elva år tillbaka och jobbar som projektledare anställd av IOGT-NTO. Utöver Flatenloppet och löpargruppen gör hon podcasten Beroendepodden, som tar upp alla möjliga typer av beroenden; allt från alkohol till tvångstankar och utmattningssyndrom.

– Jag får meddelanden varje dag från folk som blivit hjälpta av podden, som vågat söka hjälp, och som blivit nyktra och drogfria tack vare den. Det är jättehäftigt. Jag vill bryta tystnaden kring beroendeproblematik– det tror jag är superviktigt. Många personer med beroenden bär på mycket skam, säger Annelie Ståhl.

Själv hade hon skrattat om någon för elva år sedan sagt till henne att hon en dag skulle springa maraton, driva podcasts och anordna Flatenloppet. Men hon säger att hon vägrade låta hennes rädslor hindra henne.

– Små steg i taget fick mig dit jag är idag. Det är därför jag vill vara helt öppen med min personliga historia och demonstrera att vem som helst kan ha beroendeproblematik – men visa att det går att förändra.

När Annelie Ståhl varit nykter ett år ville hon inspirera andra att använda fysisk träning, och framförallt löpning, för att hantera sin psykiska ohälsa, precis som hon har använt rörelse för att minska sin egen ångest. Man behöver dock inte träna lika hårt som hon för att delta i Flatenloppet.

– Det räcker att jogga eller gå om man vill. Vissa kör sitt första lopp någonsin. Det handlar mer om att röra på sig, träffa andra och vara i naturen. Jag vet hur svårt det kan vara att ta första steget och ens komma utanför lägenheten, säger hon.

Läs en längre intervju med Annelie Ståhl i nästa nummer av papperstidningen Accent.

Mer från Accent