kamratstöd

Kamratstödjare prisas för sitt engagemang

Göran Mårtensson, IOGT-NTO:s kamratstöd i Norrköping, får Årets livsstilspris för sitt engagemang. Nu gör besparingar att han flyttar och startar ett nytt kamratstöd i Skåne.

Utmärkelsen, som varje år delas ut av Östergötland läns nykterhetsförbund, får han för sina insatser för människor i Norrköping genom sitt engagemang för IOGT-NTO:s kamratstöd.

– Det är en ära. Egentligen behöver jag inte ha någon belöning för arbetet, men det visar att jag är uppskattad för det jag gör. Det värmde i hjärtat när jag tog emot priset, det måste betyda att vi gör något rätt, säger Göran Mårtensson.

Motiveringen till priset lyder: ”För sitt enorma engagemang för kamratstödet i Norrköping, men även för sitt sätt att motivera andra, sprida glädje och på så sätt aktivt verka för en nykter livsstil”.

Göran Mårtensson tilldelades ett diplom samt 3 000 kronor. Pengarna ska han investera i en ny mobiltelefon.

– Jag tänkte investera i mig själv, för en mobil behöver jag verkligen. Jag får ta emot många samtal i arbetet med kamratstödet, säger han.

Han tror att utmärkelsen går till honom för att de arbetat så hårt med kamratstödet: bland annat genomförs AA-, ACA- och CA-möten*, symöten och billig mat erbjuds den som saknar pengar. Dessutom har kamratstödet erbjudit praktikplatser till personer som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden, vilket senare lett till att de fått jobb på andra ställen.

– Det har varit en framgångssaga. När jag började för fem år sedan kom 20 personer i snitt i veckan. Förra året var det 300 i snitt per vecka, säger Göran Mårtensson.

Innan hans engagemang inom IOGT-NTO startade, berättar Göran Mårtensson att han var spel- och alkoholberoende. Men det förändrades för drygt ett decennium sedan.

– Ingen ska ha det som jag har haft det. Jag har ljugit hela mitt liv, förutom de senaste tio åren. Nu säger jag alltid sanningen och är hård men rättvis. Jag brinner för detta.

Genom att vara aktiv på Facebook med kamratstödet, har det blivit ett forum där allt som händer i föreningen delas. När Göran Mårtensson postar nås drygt tusen personer av vad som händer i kamratstödet.

– Vi försökte hitta på något nytt, och det har verkligen gett resultat, säger han.

Men den sista juni är hans arbete till ända i Norrköping. Trots hans uppskattade arbete, finns det inte tillräckligt med pengar för hans anställning när Arbetsförmedlingen inte längre kan bidra med en lika stor del av hans lön.

– Det känns vemodigt. Men jag har fått ett erbjudande om att starta en förening i Skåne, ett IOGT-NTO-kamratstöd som legat på is. Så nu börjar jag om på noll. Det känns bra att de verkligen tror på mitt arbete och vill ha mig där. Jag tycker att kamratstödet är det viktigaste vi har i IOGT-NTO, vi kan verkligen göra skillnad så att de här människorna har någonstans att ta vägen.

* Anonyma alkoholister, Adult Children of Alcoholists, Cocain anonymuos

Mer från Accent