Fika för alla

Kakfest i Gottsunda

Just nu pågår IOGT-NTO:s kampanj Fika för alla. Efter en trög start har det börjat lossna. I Kronobergs län har IOGT-NTO värvat 61 nya medlemmar. Accent är på plats i Gottsunda, Uppsala, när IOGT-NTO föreningen Svea bjöd på Fika för alla.

Det blev verkligen fika för alla när IOGT-NTO föreningen Svea i Uppsala bjöd på kaffe, Godtemplardricka och småkakor. Fikat serverades utanför matvarhuset Willys i Gottsunda, Uppsala. Unga och gamla, barnfamiljer och grupper av barn stannade till vid det lilla ståndet för att dricka en slurk kaffe, äta kakor och småprata en stund med Rose-Marie Widlund och Judith Orfali.

– Det känns jättekul att vara här och att bjuda förbipasserande på fika. Det öppnar upp för samtal och många är nyfikna på oss, säger Rose-Marie och får medhåll av Judith.

Under fredagen värvades en person, trots att Rose-Marie och Judith egentligen inte värvar aktivt, utan mest är på plats för att synas och sprida information om IOGT-NTO och lokalföreningen Svea, som firar 110-årsjubileum. Alla som ville fick en inbjudan till det stora kaffekalaset på föreningslokalen, som äger rum den 26 april, så även den man som valde att bli medlem. Han dricker aldrig alkohol och tyckte att det lät som en bra idé att bli medlem.

Rose-Marie Widlund och Judith Orfali Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Rose-Marie Widlund och Judith Orfali Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

– Vi hoppas förstås att många vill komma på jubileumsfesten. Då får de på plats se vilka vi är och får också möjlighet att ta del av den verksamhet vi erbjuder våra medlemmar, säger Rose-Marie och häller upp ännu en kopp kaffe till en man, som stannar till vid ståndet.

Sådana här punktinsatser tror hon mycket på.

– Det är en enkel grej att göra. Jag tror att det är viktigt. Det vore kul om IOGT-NTO blev en aktör som syns mycket och som man inte kan bortse ifrån.

Några barn i skolåldern är både törstiga och kaksugna och springer i skytteltrafik mellan kakburken och kompisarna.

– Får man ta en till? frågar en liten kille och Rose-Marie nickar och bjuder. Hon bjuder gärna lite extra och ser inga problem med att vara generös. Men när pojken kommer en fjärde gång, blir det stopp.

– Någon måtta får det vara! tycker Ros-Marie och skrattar

Så kommer Ajvar fram och ber om en kopp kaffe. Han säger att han känner till IOGT-NTO, att det är en stor och viktig organisation.

– Det är bra att försöka få folk att dricka mindre. Men det är en omöjlig uppgift att få folk att sluta helt. Alkoholen kommer nog alltid att finnas, funderar han, innan han går vidare mot matbutiken.

Fika för alla Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
– Det är en omöjlig uppgift att få folk att sluta helt, säger Ajvar. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Fika för alla i Gottsunda Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Fika för alla i Gottsunda Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Rose-Marie och Judith ler. Det är så här det ser ut under de två eftermiddagstimmar de är på plats. En jämn ström människor, trevliga möten, gott fika och gott humör.

Kanske är det goda humöret den största anledningen till att Uppsala hör till de distrikt som hittills har haft störst framgångar under april månads kampanj Fika för alla. Fram tills i fredags hade 14 nya medlemmar värvats. Deras mål är att värva 39 nya medlemmar innan månaden är slut.

I täten ligger Kronoberg med 61 nyvärvade medlemmar.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer