– Får vi be om största möjliga tystnad!
En röst talar och alla i salongen på IOGT-NTO:s juniorföbund, Junis, teaterfestival på Wendelsbergs folkhögskola tystnar. Omkring 80 junisar är på plats i publiken för att spela teater, men just nu ska de få titta på en av flera mellanakter som förberetts av teaterlinjen på Wendelsbergs folkhögskola.
Eleverna ska på utflykt med skolan. Alla berättar vad de har med sig att äta, men Jesper Hallbäck har ingenting alls. De andra delar med sig av små saker från sin egen matsäck. Allt känns bra, tills Maja Fager slänger en plastpåse på marken.
– Du kan inte slänga skräpet där! protesterar kompisarna.
– Men det var ju redan skräpigt … säger Maja.
Junisarna skrattar, Majas kompisar plockar upp skräpet och berättar att om de inte tar med skräpet kan fåglar äta påsen, och kanske kvävas. Eller kanske hamnar påsen i havet? Picknickgänget lämnar scenen, och teaterfestivalen fortsätter.
Bakom scenen samlas teatereleverna. De brukar få gestalta temat på Junis teaterfestival, Junisfestivalen. Tidigare har temat varit exempelvis pirater – i år var det FN:s globala mål för en bättre värld. Ett något mer svårgestaltat tema …
– Men teater är en väldigt tydlig kommunikationsform och lätt att förstå. Så det går att göra även svåra saker tydliga, säger Maja Fager.
– Det som är bra är att du får se och höra något, och det är roligare att kolla på än en föreläsning. Man bygger upp en verklig berättelse i stället för att bara säga ”gör inte det här”, säger Nellie Bäck Sterki.
De har valt att gestalta de globala målen kopplat till IOGT-NTO-rörelsens ledord nykterhet, solidaritet och demokrati. Som när coola gänget ska på utflykt och har med sig cider att dricka. Som så klart är alkoholfri, för man vill ju inte riskera hälsan.
Gruppen hoppas att budskapet gått fram till junisarna.
– Vi ser att de aktivt har lyssnat i alla fall, säger Nellie Bäck Sterki.
Mellanakterna på Junisfestivalen ett av flera sätt för Junis att lyfta de globala målen. I sommar kommer Junis också anställa fyra ungdomar som ska åka runt på sommarläger och hålla workshops om målen. Det kommer även att tas fram material som föreningarna kan använda själva.
– Tanken är att vi ska göra ett bra material som vi kan ha kvar och som känns aktuellt i flera år framöver, säger Mona Örjes, ordförande för Junis.
Varför satsar Junis på de globala målen?
– Det efterfrågas ibland från ute i landet: ”vad kan vi göra för att arbeta med våra grundsatser”? De globala målen inkluderar våra grundsatser, så vi vill jobba med målen utifrån det. Jag tror att det kan bli jättebra, säger Mona Örjes, ordförande för Junis.
Satsningen finansieras av pengar som Junis fått av SIDA.
Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:
»