Rörelsen

Junis anordnar riksläger i sommar

I sommar arrangerar Junis för första gången på flera år ett stort riksläger i Kronoberg, efter önskemål på kongressen. Förhoppningen är att några hundra barn och ledare från hela landet ska anmäla sig.

Under kongressen i fjol skrevs flera motioner om att Junis ska arrangera ett riksläger. Det är en av anledningarna till att Junis nu i sommar väljer att genomföra ett riksläger. En annan är att det är många år sedan sist – det börjar bli dags.

Platsen denna gång blir sommarhemmet Sjöholmen i Rydeholm, som ligger i Kronoberg, nära Jönköping.

– Lägerplatsen ligger vackert invid en sjö, så det finns chans till bad och paddling om vädret tillåter. Det finns plats för cirka 200 personer och de flesta kommer att bo i tält. Jag hoppas att barnen kommer tillsammans med ledare och vuxna som de känner sig trygga med, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

Rikslägret arrangeras 19–22 juni och kostar 400 kronor per barn, inklusive transport.

– Vi vill ha ett lågt pris så att så många barn som möjligt ska ha råd att åka på rikslägret. I nuläget vet vi inte hur stort intresset är, men med tanke på att Junis förra sommaren arrangerade sjuttio läger, så tror jag att många kommer att anmäla sig. Junis är ju traditionellt väldigt bra på lägerverksamhet. Vi hoppas så klart att det kommer barn från många olika distrikt, säger Mona Örjes.

Rikslägret har som tema ”en resa i historien”. Men huvudsaken är utbytet mellan barnen och mellan ledarna, som får chansen att utväxla erfarenheter och knyta kontakter över distriktsgränserna.

– Jag önskar att varenda unge skulle få chans att åka på ett bra läger. Det är en fantastisk möjlighet att utvecklas och ha roligt tillsammans, säger Mona Örjes.

Mer från Accent