Miljonlotteriet

Jonatan Hjort ny VD för Miljonlotteriet

Annika Nyberg avgår som VD på Miljonlotteriet. Hon efterträds från och med idag av Jonatan Hjort, tidigare chef för IOGT-NTO:s administrativa avdelning.

Beslutet offentliggjordes idag och verkställs omedelbart. IOGT-NTO har i samråd med Miljonlotteriets styrelse beslutat att Annika Nyberg slutar som VD för Miljonlotteriet och ersätts av Jonatan Hjort. Anledningen är att man haft olika uppfattning om Miljonlotteriets framtida utveckling. Jonatan Hjort har tidigare varit VD för Tidningar i Norr AB samt styrelseordförande för IDEA, arbetsgivarorganisationen för ideella organisationer.

IOGT-NTO:s generalsekreterare Peter Moilanen vill inte gå in på hur Annika Nybergs uppfattning skiljt sig från den övriga ledningens. Fokus är på att Miljonlotteriets nya VD heter Jonatan Hjort.

– Han är affärsmässig och har en ideell erfarenhet som kommer väl till användning i ett folkrörelsedrivt lotteri.

Har han kompetensen att vända den negativa trenden vi sett på Miljonlotteriet den senaste tiden?

– Ja, det är vår förhoppning. Han vikariade som VD på Miljonlotteriet förra våren, och har varit chef och ordförande för flera idella verksamheter. Sen sker det förstås tillsammans med de goda medarbetarna på Miljonlotteriet, att vända detta är ingen one man show, säger Peter Moilanen.

När Accent når Jonatan Hjort på tisdagseftermiddagen så håller han på att sätta sig in i sin nya roll.

– Det kom som en överraskning. Men det känns roligt och utmanande. Det är ett trevligt och kompetent gäng som jobbar här med starkt målfokus, säger han.

Hur han ska tackla Miljonlotteriets motgångar har han inte hunnit göra upp någon plan för än.

– Jag tror att det behövs en tid för att analysera det. De närmsta dagarna handlar om att dels sätta sig in i arbetet här med den personal som finns, dels gå igenom var vi befinner oss. Miljonlotteriet är en väldigt bra verksamhet som har utmaningar, men också väldigt goda förutsättningar för en positivt och framgångsrik verksamhet.

Miljonlotteriet har dragits med svårigheter att rekrytera nya kunder under 2018, och enligt rådande prognoser kommer årets överskott att vara mindre än vanligt. En anledning kan vara dålig publicitet i och med att Miljonlotteriet stämdes av Konsumentombudsmannen i vintras. Annika Nyberg uttalade sig om detta i en artikel i Accent för några veckor sedan.

– Det är väldigt tufft att nå fram via telefon, vi hinner bara säga var vi ringer ifrån innan många lägger på luren. Alla skriverier kring stämningen har skadat vårt varumärke. Samtidigt vet vi att våra närmsta konkurrenter under första kvartalet haft minst lika stora problem med sin nyförsäljning, konkurrensen och reklamtröttheten är enorm just nu, sade hon då.

Anna-Katarina Bergsten, ordförande för Miljonlotteriets styrelse har avböjt intervjuförfrågan från Accent. Accent har även sökt Annika Nyberg för en kommentar.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer