Nykterhet

IOGT-NTOs föreningshus i Grythyttan kan tvingas sälja

I mer än 100 år har IOGT-NTO haft föreningshuset i Grythyttan. Nu tvingas  föreningen med all sannolikhet att sälja huset.

– Vi har inte råd att betala husets fasta kostnader, säger ordföranden Nils Sköld och berättar att föreningen Hederskänslan bara har åtta medlemmar varav hälften är över 85 år.

-De orkar inte jobba så mycket längre. Och bara elkostnaderna ligger på 45 000 kronor per år. Vi har hankat oss fram länge på ideella insatser, bidrag och sponsorer, men nu tar det stopp. Det känns bedrövligt, men som det ser ut nu finns det ingen annan utväg än att sälja.

Tidigare fick föreningen 15 000 kronor årligen av kommunen i driftsbidrag, men nu är reglerna ändrade. Varje förening måste ansöka om pengar separat. Man har försökt få andra, externa föreningar att gå ihop för att använda lokalen till föreningsverksamhet – det har den potential för – men det har inte gett något resultat.

Vad som händer nu är osäkert.

-Vi hoppas att kunna fortsätta att använda lokalen till våra föreningsmöten. Men det är ju upp till den nye ägaren, konstaterar Nils Sköld.

En liten strimma hopp återstår dock. Kommunen skulle kunna gå in och rädda föreningslokalen. Diskussioner om detta förs just nu.

Den 4 mars har Hederskänslan sitt årsmöte och försäljningen av huset ska då tas upp på dagordningen.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer