Lokaler

IOGT-NTO Växjö lättar på stadens tryck

Från den 1 september får växjöborna ytterligare en anledning att besöka IOGT-NTO:s lokaler på Vattentorget.

Det är IOGT-NTO-rörelsens byggnadsförening i Växjö som ingått ett avtal med kommunen som innebär att fyra toaletter ställs till allmänhetens förfogande.

– Det är betydelsefullt för turismen som har blivit en stor näring i Växjö kommun, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden i Växjö i ett pressmeddelande.

IOGT-NTO:s konferenscenter och café på Vattentorget i Växjö har länge varit en välkänd lokal och ett självklart inslag för den som vill promenera runt Växjösjön.

Men upphandlingen av toaletter är bara den senaste i en rad av överenskommelser som huset rott i hamn under det senaste året. Det började med att stadens busschaufförer inte längre hade något lunchrum medan resecentrum byggs om.

Elisabeth Ferner. Foto: Lars Gillegård.

– Vi hade ett tomt vaktmästeri som blev perfekt som lunchrum till chaufförerna. Länstrafiken skrek efter hjälp, säger Elisabeth Ferner, ordförande i IOGT NTO:S byggnadsförening.

Nästa framgång var en upphandling av konferenslokaler som Region Kronoberg genomförde.

– Det är kul att vi kan konkurrera med professionella anläggningar. Vi är nu en av åtta konferensanläggningar i Växjö som anlitas för regionens konferenser. Min målsättning är att vi ska bli Växjös bästa konferenscenter, säger Elisabeth Ferner.

Avtalet med toaletterna är egentligen nygammalt. Växjöborna har använt IOGT-NTO:s toaletter med kommunens goda minne sen 90-talet. Men förra året upphandlades toaletter på en restaurang en bit bort. Vattentorget har dock byggts ut med ett attraktivt trädäck vilket ökat trycket offentliga toaletter.

– Vi tycker ju att det är bra att allmänheten vistas i våra lokaler och vet att det finns nyktra utrymmen mitt inne i staden, säger Elisabeth Ferner.

Pengarna från toalettavtalet kan nu bekosta en upprustning av entrén. Avtalet börjar gälla den 1 september och toaletterna kommer att vara tillgängliga under husets övriga öppettider.

Mer från Accent