Politik

IOGT-NTO Varberg bjöd in Sverigedemokraterna

Är det okej att bjuda in Sverigedemokraterna? Ja, anser lokalföreningen Leon Gambetta i Varberg, som bjöd in Sverigedemokraterna till ett lunchmöte om nykterhet. Nej, anser Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO som tycker att Sverigedemokraterna är ett "fascistiskt parti".

I slutet av förra veckan bjöd IOGT-NTO föreningen Leon Gambetta i Varberg in politiker till ett informationsmöte om nykterhet. Till mötet kom bland andra den kontroversiella politikern Erik Hellsborn från Sverigedemokraterna (SD). På Sverigedemokraternas hemsida finns en artikel från politikerlunchen. I texten står det:

”Under gårdagen bjöd nykterhetsrörelsen IOGT-NTO in de lokala politikerna för ett lunchmöte. SD representerades av ordförande Erik Hellsborn. Mötet inleddes med en föreläsning om vilka frågor man hoppades få upp på dagordningen inför de kommande valrörelserna. Därefter serverades det lunch bestående av hemlagad skinkpaj. SD vill tacka för inbjudan, en intressant föreläsning samt god lunch.”

Boris Gabrielsson, ordförande i Leon Gambetta, är nöjd med mötet och ser inga som helst problem med att bjuda in en sverigedemokrat. Han tycker att frågan är väldigt enkel.

– Finns det ett demokratiskt invalt politiskt parti som bortåt tio procent av svenska folket röstar på ser jag ingen anledning att inte bjuda in dem. När man bjuder in till ett möte om nykterhet är alla välkomna, oavsett partifärg, anser Boris Gabrielsson.

Anna Carlstedt, IOGT-NTO:s förbundsordförande, är av en helt annan uppfattning.

– Centralt har vi tagit beslutet att inte bjuda in Sverigedemokraterna. Det är ett fascistiskt parti som gärna tar organisationer som ”gisslan” genom att exempelvis låta sig fotograferas framför roll-uper och logotyper. Sedan går de ut med att de samarbetar med den organisationen, vilket är mycket olyckligt. Vi vill inte ge dem det utrymmet och det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att få träffa IOGT-NTO, säger Anna Carlstedt, som understryker att hon inte är emot Sverigedemokraternas existens. Däremot ska de inte få komma in i IOGT-NTO:s lokaler.

Foto: Pierre Andersson
Anna Carlstedt, förbundsordförande IOGT-NTO Foto: Pierre Andersson

Men en så här tuff hållning har IOGT-NTO inte alltid haft.

– I början sa vi att vi ska ta debatten med SD. Men med tiden har vi sett att de inte har ändrat sina värderingar. Dessutom är de mycket okunniga om våra frågor. Därför har vi valt att inte släppa in dem i våra lokaler eller diskutera med dem, säger Anna Carlstedt, som rekommenderar lokalföreningar runtom i landet att också ta avstånd från SD.

Däremot finns det inget uttalat förbud från IOGT-NTO centralt mot att lokalföreningar bjuder in SD – om de anser att det är motiverat.

– Varje förening bestämmer själv hur de vill göra. Det finns inget facit på vad som är rätt eller fel i det enskilda fallet. Men rent allmänt tycker jag att det är viktigt att vi lyfter frågan och pratar om den. Är det exempelvis okej att vara medlem i IOGT-NTO och samtidigt vara Sverigedemokrat, frågar sig Anna Carlstedt.

Mer från Accent