Nykterhet

IOGT-NTO startar stödboende för kvinnor i Sundsvall

Behovet av stödboenden för kvinnor är stort i Sundsvall och nu startar IOGT-NTO ett med 3-4 platser i en centralt belägen och nyrenoverad lägenhet. Stödboendet riktar sig framför allt till kvinnor som har varit i behandling och som behöver extra stöd och omsorg innan de klarar att stå på egna ben.

I början av nästa år hoppas initiativtagaren Marlene Nordin från IOGT-NTO att stödboendet ska öppna.

– Vi vänder oss främst till kvinnor i utanförskap. Det måste alltså inte finnas en hotbild mot kvinnorna, utan det räcker att de exempelvis har gått i behandling mot drog- eller alkoholmissbruk och behöver extra stöd innan de får en egen lägenhet. En del tycker att det känns ensamt och svårt att bo helt själv till en början, säger Marlene Nordin och berättar att i den här lägenheten kommer det att finnas personal från IOGT-NTO av och till under dagarna – och så småningom kanske även nattetid. Bland annat kommer man att servera frukost varje morgon. Kvinnorna kommer att ha någon form av sysselsättning eller tillbringa dagarna på mötesplatsen Versalen på Köpmangatan.

Stödboendet är en del i IOGT-NTO Sundsvalls satsning på socialt företagande. På sikt hoppas man kunna hitta ett hus där man kan erbjuda 15-20 platser.

– Men det här är en bra början. Lägenheten är underbar. Nittio kvadratmeter, ljus och superfräsch, en riktig prinsesslägenhet, som ligger nära våra lokaler på Köpmangatan. Det är viktigt att det är fint och trevligt, kvinnorna ska känna att vi satsar på dem, säger Marlene Nordin.

Kvinnorna kommer i första hand att hänvisas till stödboendet via de sociala myndigheterna.

Mer från Accent