Vit jul 2021

Vit julafton för unga på fritidsgården Briggen

Snart är det jul igen, och IOGT-NTO-rörelsen jobbar för att den ska bli vit.

IOGT-NTO-rörelsens flerfaldigt prisade kampanj Vit jul uppmanar sedan starten 2007 vuxna att skippa alkoholen och satsa på en nykter och trygg jul med barnen i fokus. Landet runt bjuder IOGT-NTO-rörelsens föreningar in till firande för alla åldrar, med allt från pysslande och pepparkaksbak till bandy- och fotbollsturneringar, bio- och spelkvällar.

I Jämtländska Brunflo kommer kommunens fritidsgård hållas öppen för besökare klockan 18–22 den 24 december. En av de vuxna som kommer att vara på plats är läraren Johan Fridlund, tillika kassör i Ungdomens nykterhetsförbunds, UNF, förbundsstyrelse.

Johan Fridlund. Foto: Privat

Du ska för åttonde gången fira Vit jul på  själva julaftonskvällen på fritidsgården Briggen i Brunflo. Varför?

– För att det är en viktig mötesplats för unga. Dels för de som hunnit klara av julfirandet i hemmet, dels för de som haft en skitjul, för alla som vill hänga med polarna på ett lugnt och nyktert ställe. Vi vet att det uppskattas av ungdomarna, och när inte kommunen vill hålla öppet så måste vi göra något.

– Många blev besvikna förra julen när det inte blev något på grund av pandemin.

Vad händer under kvällen?

– Briggen är en stor gård med många rum och möjligheter att chilla och snacka, spela tv-spel och bandy, kolla på film eller dansa. Alla bjuds på Ica-sponsrat fika, och framåt niotiden kommer jultomten med julklappar till alla, även de sponsrade av företag på orten. Tomten brukar vara ganska trött efter att ha varit runt till alla barnfamiljer innan han kommer till oss..

Vad säger din familj om att du inte är hemma på julafton?

– Vi kompromissar och firar lite extra andra dagar. Men de har vant sig, och familjen tycker ju också att det jag gör är viktigt, så det har blivit en tradition.

Vit jul på Briggen är ett samarbete mellan Ungdomens nykterhetsförbunds, UNF, Jämtlandsdistrikt och IOGT-NTO-föreningen Vikingafanan. I snitt brukar det komma 20–30 besökare, som mest har det varit 55, berättar Johan Fridlund. De flesta är 14–17 år, och långtifrån alla är medlemmar. Ibland har det hänt att också någon förälder kommit förbi.

– För föräldrarna känns det nog bra att veta att det är en trygg miljö och att de vanliga fritidsgårdsreglerna gäller.  Vi hyr in en personal som jobbar på Briggen, och så är vi en ideell från UNF och en från IOGT-NO, säger Johan Fridlund.

Här hittar du planerade Vit jul-aktiviteter landet runt. Listan fylls på efterhand.

Mer från Accent