I rörelse

IOGT-NTO-medlem är årets miljöhjälte

Lasse Wennman från Gävle har utsetts till årets miljöhjälte 2016. Priset har han fått för att han samlar in mat som ska slängas och delar ut till behövande.

IOGT-NTO-medlemmen Lasse Wennman från Gävle har tilldelats det nyinstiftade priset Årets miljöhjälte för sitt arbete med Matakuten. Priset är en del av utmärkelsen Svenska hjältar som TV4 låtit publiken rösta fram i tio års tid.

– Det är väldigt hedersamt. Det var stort att få stå där på scenen på Cirkus och att få kontakt med de andra hjältarna. Hela min familj och många av mina vänner var med, säger Lasse Wennman.

Matakuten startade han för fyra och ett halvt år sedan. Det är en organisation som samlar in mat som butikerna tänker slänga och skänker till behövande.

– Jag hade inte en tanke på att jag skulle göra en insats för miljön. Jag ville bara möta människors behov, säger han.

Ingivelsen fick han under bönedagar i Gamleby.

– Jag är medlem i församlingen Josua i Gamleby. Jag var där på bönedagar och fick svar från himlen att jag skulle få bröd att dela ut till människorna. När jag kom hem därifrån blev jag kontaktad av Coop som fått en felleverans av bröd. Jag trodde det var några limpor, men jag fick hela bilen full av bröd. Jag visste inte vad jag skulle göra med det, men åkte ut till ett bostadsområde som jag jobbat i tidigare och ropade: BRÖD!

Det blev en lång kö och allt brödet gick åt.

– När jag kom hem frågade min fru var jag varit och när jag sa att jag delat ut bröd så hoppades hon att jag hade med lite hem för vårt var slut. Det hade jag inte så jag fick gå ner till Ica och handla. Då sa de att de hade fikabröd över och undrade om jag hade någon att ge det till. Så var det igång.

Lasse Wennman var arbetssökande vid tillfället, men började ändå köra runt och samla in matvaror som han körde ut med sin bil.

– Jag hade tre drömmar: att jag skulle få lön, en bil och en lokal till verksamheten.

Efter att han i två års tid kört omkring med sin privata bil ställde en bilfirma upp med bil.

– Det var en helt ny bil som jag fick disponera. De stod för alla omkostnader, säger han.

I nästa steg tog Lasse Wennman kontakt med Gästrike återvinnare.

– Jag stämde lunchmöte med deras chef och han anställde mig under lunchen. Det var ju återvinning det jag höll på med.

Nu hade två av Lasse Wennmans drömmar gått i uppfyllelse – återstod bara en lokal.

– Då flyttade KRIS (Kriminellas revansch i samhället). Jag kände väl till deras lokal eftersom jag jobbat mycket med dem och ville gärna ta över den, men hade inga pengar. Jag sökte upp Svenska kyrkan som åtog sig att stå för hyran. Nu har vi en lokal som är en drogfri zon, sex personer i olika arbetsmarknadsåtgärder hjälper till med verksamheten och vi levererar råvaror till kyrkornas soppkök, RIA och LP-stiftelsen.

Det är inte första gången Lasse Wennman får pris.

– 2014 blev jag den första som utsågs till Miljönär av branschorganisationen Avfall Sverige och 2015 fick jag Uppsala stifts miljöpris. Samma år blev jag också utsedd till årets gävlebo. Det är stort för en som jag som tidigare nästan blivit utkastad ur kommunen. Jag var narkoman i 23 år och ansågs som ett hopplöst fall. Då känns det speciellt med en sådan utmärkelse, säger han.

Nu har han varit nykter och drogfri i 26 år.

– Jag blev kristen och kom till ett kristet behandlingshem. Inte ett enda återfall på hela tiden, inte ens ett bloss. Jag är ett levande bevis på att det inte finns några hopplösa fall, säger Lasse Wennman.

Det nya priset, Årets miljöhjälte, har instiftats av TV4 och Världsnaturfonden. Priset består av ett diplom, en endagsutbildning i vegetarisk matlagning med den kände kocken Maximilian Lundin och att få presentera Matakuten för Världsnaturfondens ledningsgrupp och kungen.

Se klippet från TV4 om Lasse Wennman.

Mer från Accent