Nykterhet

IOGT-NTO-hus kläs i stickat i vår

Förra helgen hade NBV:s nya stickguerilla möte i IOGT-NTO:s ordenshus i Umeå. Målet är att sticka så mycket att hela ordenshuset kan kläs in i stickningar den 17 april.

Fram till den 16 april är alla som vill sticka eller virka en 40 gånger 40 centimeter stor fyrkant i valfri färg och mönster välkomna att lämna in, eller skicka in, sitt bidrag till NBV Norr i Umeå.

Fyrkanterna kommer den 16 april att sys samman till ett jättelikt lapptäcke som anpassas efter huset. Fönster och andra öppningar kommer inte att täckas, utan endast ytterväggarna. Den 17 april ska den jättelika tröjan klä in mittskeppet av byggnaden.

Det är NBV Norr som står för det annorlunda initiativet. Syftet är att få fler människor intresserade av NBV:s studiecirklar och samtidigt bidra till att göra nykterhetsrörelsen och dess nyktra mötesplatser mera synliga.

– Vi i norr gillar lite udda utmaningar som denna. Tanken med stickguerillan är inte bara att skapa konst, utan också om att få olika grupper av människor att mötas och samverka. Vi har mött väldigt positiva reaktioner och många vill vara med. Det känns jättekul, säger Stina Gezelius, regionchef för NBV Norr.

Förhoppningen är att människor som deltar i NBV:s studiecirklar och stickkaféer ska vilja bidra, men även utanför nykterhetsrörelsen finns sticksugna som kan bidra med en stickad fyrkant.

– Vi har satt upp lappar på Café Walls i Umeå där vi uppmanar att hjälpa till. Vi försöker sprida detta utanför NBV:s lokaler. Vi hoppas på stort gensvar och ser fram emot att klä in huset om några veckor, säger Stina Gezelius.

Mer från Accent