Det var en kväll sent i oktober som föreningens ordförande Kulmiye Abdiaziz förstod att något var fel. Han skulle köpa en kaffebryggare till IOGT-NTO-lokalen, och upptäckte då att föreningens kreditkort var spärrat. När han kom hem prövade han med bankens betaldosa, men fick meddelande att avtalet upphört.
Tillsammans med föreningens kassör åkte Kulmiye Abdiaziz till Swedbanks lokalkontor i Haninge centrum, söder om Stockholm. Av bankpersonalen fick de beskedet att de inte hade åtkomst till föreningens konto eftersom styrelsen bytts ut. Vilka som satt i den nya styrelsen sade sig banken inte kunna berätta med hänvisning till sekretessen. Banken uppmanade dock Kulmiye Abdiaziz att göra en polisanmälan, vilket han gjorde. Det visade sig snart att 95 000 kronor försvunnit från föreningens konto.
– Vi hade precis fått bidrag på 80 000 kronor från Haninge kommun för att ordna aktiviteter, bland annat för barn och unga i Jordbro under december och jullovet. Vi hade planerat en fotbollsturnering och mycket annat, och nu var allt i fara, säger Kulmiye Abdiaziz, som menar att gärningsmannen kände till bidraget.
Vi hade planerat en fotbollsturnering och mycket annat, och nu var allt i fara.
Det visade sig vara en till föreningen närstående person som helt enkelt tillskansat sig bankkontot. Den misstänkte hade genom att förfalska ett årsmötesprotokoll – där han uppgivit att föreningen bytt namn, adress och styrelse, att han själv var den nya ordföranden och några av hans vänner nya ledamöter – fått ut ett nytt registreringsbevis från Skatteverket. Med det nya registreringsbeviset samt en förfalskad fullmakt i sin hand gick han till banken och begärde ut 20 000 kronor i ordförandearvode, 6 000 kronor till en resa utanför Europa, samt 69 000 kronor inväxlat i us-dollar.
Här borde banken ha reagerat menar Annika Myhre, jurist i IOGT-NTO:
– Här vill jag påstå att det var bankpersonalen som inte var tillräckligt uppmärksamma och som borde ha fattat misstanke om att något var på tok. Banken har självklart ett ansvar att se till att alla underlag finns på plats för att en föreningsrepresentant ska kunna plocka ut större summor pengar, säger hon.
Banken har också återbetalat pengarna till Jordbro-föreningen, och det är nu banken som är målsägande i ärendet. Polisutredningen pågår fortfarande. Brottsrubriceringen är grovt bedrägeri med urkundsförfalskning. Det har också framkommit uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen tidigare varit inblandad i bedrägerier även mot andra föreningar i folkrörelsesfären.
Vi har lärt oss en läxa som alla IOGT-NTO-föreningar borde lära av.
Det finns anledning att varna för den här typen av bedragare menar Annika Myhre.
– Jag tror att sådana här typer av bedrägerier blir allt vanligare framöver, där de som utför bedrägerierna riktar in sig mot andra objekt än privatpersoner, säger hon.
Jan Stenefors, ordförande i IOGT-NTO Södra kretsen, har hjälpt Jordbro-föreningen i den här frågan. Även han påpekar att föreningar har sämre skydd än privatpersoner. Han framhåller därför vikten av att skydda föreningens uppgifter för utomstående för att undvika att hamna i IOGT-NTO Jordbros situation.
–För aldrig in bankkontonummer i mötesprotokoll, årsredovisningar eller andra föreningsdokument. Sprid inte ekonomiska uppgifter, och lämna heller inte ut uppgifter om vilka som tecknar föreningen, säger han.
För aldrig in bankkontonummer i mötesprotokoll, årsredovisningar eller andra föreningsdokument.
Något som Annika Myhre instämmer i – att skydda föreningens ekonomiska uppgifter är a och o. Med anledning av händelsen har Swedbankkontoret i Haninge centrum också infört en ny rutin. Alla förändringar i föreningen ska hädanefter godkännas av IOGT-NTO:s generalsekreterare eller av förbundets jurist.
– Så borde det vara för alla föreningar. Det skulle ge större trygghet. Det viktigaste för oss nu är att något som det här inte kan hända igen, säger Kulmiye Abdiaziz, fortfarande skakad av händelsen.
Tack vare ett lån från IOGT-NTO:s Södertörnskrets (i väntan på återbetalningen från banken) kunde föreningens julaktiviteter ändå genomföras som planerat. Men Kulmiye Abdiaziz och IOGT-NTO Jordbros vice ordförande Asho Geesey vill dela med sig av sin erfarenhet så att andra ska föreningar ska slippa råka illa ut.
– Vi har lärt oss en läxa som alla IOGT-NTO-föreningar borde lära av, säger de.
Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:
Din e-post
»