IOGT-NTO

IOGT-NTO firade födelsedagen genom att dela ut fika till alla

I dag fyller IOGT-NTO 136 år och det firas med den stora fikadagen. Det börjar redan tidigt på morgonen då morgonrusande stockholmare bjöds på fika och information om IOGT-NTO på centralstationen.

Sammanlagt tusen påsar innehållande en chokladboll och en kupong för att gratis hämta ut en varm dryck på Pressbyrån under dagen, delas ut under en hektisk morgonkvart. Häftad vid påsen finns också ett informationsblad om IOGT-NTO.

– Lite fika? Varsågod och ta en påse, säger Robert Lindh, ansvarig för Stora Fikadagen på IOGT-NTO, och sträcker fram påse efter påse till jäktade pendlare i den långa ekande gången mellan pendeltåg och tunnelbana.

Många rusar bara förbi, medan andra grabbar tag i en påse. Gratis är ju alltid gott!

– De är lite svårflirtade tycker jag, säger Robert Lindh, som knappt får en enda att stanna upp.

Han får medhåll av Tobias Tengström, en av sex medarbetare från IOGT-NTO som är på plats och delar ut fikapåsar denna arla morgonstund.

Men tanken är inte i första hand att prata om IOGT-NTO, utan att visa upp organisationen på ett kul sätt och göra något konkret.

– Dagens fika-firande ska förhoppningsvis inspirera medlemmar och föreningar att bjuda till lite extra och berätta om IOGT-NTO:s verksamhet över en kopp kaffe och något sött, säger Robert Lindh och tillägger att det är ett sätt för medlemmar att visa upp sig och sin stolthet över sin organisation.

– Att ta med sig en tårta eller kaffebröd till exempelvis jobbet just i dag öppnar upp för ett samtal om IOGT-NTO.

Han understryker att många föreningar som deltagit i kampanjen Fika för Alla under oktober, har valt att haka på även den 5 november med ännu mera fika.

– Det är en kul happening och vi har skickat med inspirationstips till alla föreningar och enskilda medlemmar på vad man kan göra. Exempelvis kan man bjuda in sina grannar, dela en fikakorg med sina medresenärer på bussen, bjuda på tårta på jobbet, ta med fika till barnens lärare eller passa på och ta en fika med en kompis, säger Robert Lindh, som hoppas att den här dagen ska få ännu fler att få upp ögonen för vad IOGT-NTO är och står för.

136 år är ju inte en jämn siffra. Varför firades det inte förra året?

– Vi kom på det här redan förra året, men hann inte riktigt med. Så därför kör vi i år i stället! säger Robert Lindh med ett skratt.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer