Aktivism

IOGT-NTO-experternas bästa tips

När Dagens Nyheter för en tid sedan kartlade vilka organisationer som var bäst på att påverka politiskt hamnade IOGT-NTO mycket högt på listan. Accent har bett några av organisationens experter om deras bästa tips.

Erik Wagner, ansvarig för strategisk utveckling på IOGT-NTO:

Gör studiebesök! För det första är alla intresserade av att prata om sig själva och lite smickrade av att få en fråga om att visa upp sin verksamhet eller sin organisation/parti. Det är extra bra om ni känner att ni inte är tillräckligt pålästa för då är det mer okej att ställa frågor och fundera ihop kring en del alkoholpolitiska frågor. Det är kul att lära sig nytt.

Linda Engström Foto: Malin Huusman
Linda Engström

Linda Engström, Kommunikation- och Påverkanschef IOGT-NTO:

Gör bara det som är roligt och lustfyllt, skippa alla ”borde”. Förbered dig genom att välja ut tre budskap varav ett budskap som du måste få sagt oavsett vad. Detta gäller oavsett om du ska göra ett medieinspel eller politikermöte. Gör konkreta och uppseendeväckande saker för att få uppmärksamhet: ålderskontroller, testa alkoholfritt, manifestationer, uppträdande på staden, affischera, anmäl alkoholreklam.

Christian Dahlkvist, eldsjäl och föreläsare:

Vi har fantastiska möjligheter att använda sociala medier för att lyssna in vad andra tycker om alkoholpolitik. Om fler medlemmar lärde sig lyssna på vad som sägs i sociala medier och om oss skulle vi bli ännu bättre på att argumentera för vår sak. Då blir vi också bättre på att nyttja de sociala medierna för att berätta om våra utgångspunkter.

Samuel Somo, Kommunikatör med ansvar för digitala medier, IOGT-NTO
Samuel Somo

Samuel Somo, kommunikatör ­digitala medier IOGT-NTO:

Fråga efter alkoholfritt på krogen. Ju fler som frågar desto fler krogar ser värdet av att ta in alkoholfritt i sortimentet. Börja följa kommunpolitiker på Twitter och Facebook. Skriv enkla insändare med dina åsikter och tankar och skicka till din lokaltidning. Börja blogga om dina åsikter och tankar kring alkoholpolitik.
Anmäl olaglig alkoholreklam på sociala medier.
Kolla in engagemangsportalen.se för att hitta tips på aktiviteter du kan göra för att jobba alkoholpolitiskt. Engagera dig partipolitiskt och arbeta för att ditt parti ska driva en restriktiv alkoholpolitik.

Fredrik Quistbergh, Digitalredaktör på Accent:

Det är viktigt att ha roligt. Humor är också den mest effektiva metoden för att nå ut. Sedan får man inte ge upp när man möter motstånd, det är då du är nära målet. Tänk på Gandhis ord: Varje rörelse som arbetar med samhällsförändring får räkna med fem stadier av respons: Likgiltighet, förlöjligande, trakasserier, repressalier och slutligen respekt.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer