I rörelse

Ingrid Bergman-dokumentär visas under galafest på Rio Bio i Ockelbo

Imorgon, lördag, slår det nymålade Rio Bio i Ockelbo - som drivs av IOGT-NTO och Våra Gårdar - upp portarna till årets mest glamorösa galafest och visning av den nya dokumentären om Ingrid Bergman. På plats är skådespelerskans dotter Isabella Rossellini.

BZj11wWVknJEBZ9H2s5ZtryJtVv8pK5tWyt6cWPJ00Q,3gE6EWpsBpWBDelzGBYgWST0U-H5kErXr_uHt6y55m4

fHlYkE4BGa_h6Ve3pV_3bfOWOSjr84Hr1r4BF3GY_Lk,H9DB7rsdypADKNOUx_U34EbxepRHtqZvibCXhOmXOrs

Det är Wij trädgårdar och Rio biografen i Ockelbo, som programsätts av Våra Gårdar, som arrangerar det festliga firandet av den avlidna skådespelerskan Ingrid Bergman, vars 100års-dag sammanfaller med bions 100-årsfirande. Till festligheterna kommer en mycket celeber person; Isabella Rossellini, dotter till Ingrid Bergman. Hon är vän med Lars Krantz, skaparen av Wij trädgårdar, och det är därför hon just nu befinner sig i Ockelbo.

Men huvudanledningen till hennes Sverigebesök är förstås att den kritikerrosade dokumentären om hennes mamma ”Jag är Ingrid” har svensk premiär i slutet av augusti.

– Hennes besök här sammanfaller med Rio bions 100-årsfirande och då känns det perfekt att smygvisa delar av dokumentären i vår biolokal. Det känns oerhört hedrande och jätteroligt. Jag har ännu inte fattat hur stort det faktiskt är, säger Jan Söderström, ordförande i IOGT-NTO Ockelbo och bioföreståndare.

Han tillägger att firandet ger en unik möjlighet för IOGT-NTO att visa upp sin lokal – och för Ockelbo att få en massa bra publicitet.

När det tidigt i våras stod klart att Rossellini skulle komma till Ockelbo och Ingrid Bergman-dokumentären skulle visas i Rio bion sköt kommunen till pengar så att biografen kunde rustas upp inför galafesten den 22 augusti.

– Det har främst handlat om målning av huset och en utrymningstrappa. Det har varit bråda dagar, men nu är det äntligen klart. Vi har också för första gången fått riktiga neonskyltar på biografen, säger Jan Söderström, som känner sig stolt och förväntansfull inför morgondagens stora event.

Klockan 15 har Isabella Rossellini ett estradsamtal med Stig Björkman, som regisserat dokumentären ”Jag är Ingrid”, inne på Rio bio. Valda delar av produktionen kommer att visas. 200 personer kommer att närvara under samtalet.

Efteråt blir det mingel och därefter classic-car-cruising genom byn till Wij Trädgårdar. Klockan 18 är det festmiddag i den blommande trädgården och klockan 21 drive-in bio då man kommer att visa en av Ingrid Bergmans mest kända filmer, ”Casablanca”.

– Jag tror att det kommer att bli en fantastisk eftermiddag och kväll. Vädret är ju strålande, så vi håller tummarna för att allt flyter på enligt plan, säger Jan Söderström.

Mer från Accent