Nykterhet

Ingen nattvard för nykter alkoholist

IOGT-NTO-medlemmen Thomas Person vill aldrig mer smaka på alkohol, inte ens den minsta lilla droppe. Det innebär att han utestängs från nattvarden i de två församlingar han regelbundet besöker.

– När det är dags för nattvarden går jag ifrån helt enkelt. Jag vill inte vara en del i det eftersom jag känner att alkohol har skadat mig så mycket och förstört så mycket i mitt liv, säger Thomas Person, 58 år, från Iggesund.

Han är upprörd och ledsen över att de församlingar han brukar besöka, Hudiksvall-Idenors församling och Enånger-Njutångers församling, inte erbjuder ett alkoholfritt alternativ till dem som inte vill ha någon alkohol alls i sina liv.

– Jag har ett före detta missbruk och jag vill inte ha alkohol i min mun – jag vill inte skapa det begäret inom mig själv. Kyrkan som går ut med ett budskap om att Gud och kärlek är samma sak borde visa kärlek till sina medmänniskor och erbjuda ett alkoholfritt alternativ.

En rad församlingar inom Svenska kyrkan erbjuder ett alkoholfritt alternativ till nattvardsvinet, och vissa har helt och hållet gått över till alkoholfritt. Katharina Nordin, diakon i Hudiksvall-Idenors församling, anser att även hennes församling borde erbjuda alkoholfritt vin till dem som inte vill ha alkohol.

– De flesta av oss diakoner och präster vill ha ett alkoholfritt alternativ. Vi tycker att det är gott och rimligt att det finns ett alternativ och det finns en möjlighet till alkoholfritt i kyrkoordningen. Även de förtroendevalda i vårt kyrkoråd har haft frågan uppe och vill ha ett alternativ, säger hon.

Problemet är att det är kyrkoheden ensam som beslutar i den är frågan, vilket Thomas Person anser är odemokratiskt.

– Ska bara en enda människa få bestämma över det och vara stoppkloss? Jag förstår inte resonemanget. Ska vi inte visa varandra hänsyn? Det här sänder en konstig signal, säger Thomas Person.

Han har tänkt tanken att sluta besöka Hudiksvall-Idenors församling och Enånger-Njutångers församling och gå till andra kyrkor som erbjuder ett alkoholfritt alternativ istället.

– Men jag känner att jag inte ska behöva byta kyrka för att jag har en tro på drogfrihet. Jag tycker att Svenska kyrkan ska kunna anpassa sig efter människor. Jag är glad och stolt att jag har valt icke-missbruk och för att känna mig så hel som möjligt vill jag våga stå upp för mig själv i en sådan här situation och inte vika undan.

Berndt Alexandersson, komminister i Enånger-Njutångers församling, har dock inte någon förståelse alls för Thomas Persons åsikter och känslor.

– Man kör ju inte med alternativ. Det är inte en restaurang det här, säger han.

Sedan vägrar Berndt Alexandersson svara på några fler frågor alls från Accents reporter förrän hon har varit på en nattvard.

Kan du förklara varför ni inte har något alkoholfritt alternativ?

– Frågan är inte relevant eftersom du inte vet hur en nattvard fungerar.

Till Hudiksvalls tidning säger han dock att frågan om nattvardsvinet är en pseudodebatt.

– Den som är rädd för att få ett återfall av två–tre droppar nattvardsvin på en oblat är offer för den svenska modellen där man fokuserar på betydelselösa symbolfrågor, säger han till tidningen.

Thomas Person anser att Berndt Alexanderssons uttalande är oförskämt.

– Han har inte varit missbrukare, för då skulle han inte uttala sig på det sättet. Det är så att alkohol – även om det bara är en droppe – kan skapa ett begär. Inled oss icke i frestelse, säger de i Bibeln, och det här är ett tydligt sådant exempel, säger Thomas Person.

Berndt Alexandersson säger även till Hudiksvalls tidning att den som dricker ett halvt glas lättöl eller äter filmjölk får i sig mer alkohol än den som tar nattvarden med ett alkoholhaltigt vin, och att det krävs betydligt kraftfullare artilleri än alkoholfritt nattvardsvin för att bekämpa missbruk. Katharina Nordin har inte samma syn på saken.

– Det är respektlöst att prata om filmjölk och sådant. Jag jobbar med att stödja missbrukare och ser hur nedbrytande alkohol kan vara. Omsorgen om människan är central, och nattvarden är central. Kristi närvaro sitter inte i promillen utan i att det är en dryck från druvan, säger hon.

Katharina Nordins kollega Thomas Grunnesjö, kyrkoherde i Hudiksvall-Idenors församling, håller dock inte med henne.

– Inom frikyrkan tror man oftast inte på Jesu närvaro i brödet och vinet. Enligt katolsk och allmänkyrklig syn har däremot Jesus lovat sin närvaro i vinet, inte i saft. Jag har all respekt för den som inte vill ta emot vinet. Men ta då bara brödet! Man är precis lika delaktig i nattvarden och får lika stor del av närvaron även om man bara tar brödet, säger han till Hudiksvalls tidning.

Thomas Person ser det dock inte som ett alternativ att bara ta brödet.

– Ska jag följa ceremonin så vill jag följa den fullt ut, precis som Jesu lärjungar gjorde. Vad han än säger så blir jag satt i utanförskap. Jag vill göra det fullt ut som alla andra, men utan alkohol. Jag känner mig utanför i samhället och det är viktigt att känna att man får vara med i en gemenskap, säger han.

Och någon saft kräver inte Thomas Person – det går utmärkt med ett avalkoholiserat vin.

– Jag förstår inte vad är det för fel med ett alkoholfritt alternativ också. Jag förstår det bara inte, säger han.

Katharina Nordin tycker att det är bra att Thomas Person har kontaktat media, och hoppas att det leder till att frågan om alkoholfritt nattvardsvin tas upp igen i hennes församling.

Mer från Accent