Wendelsbergs folkhögskola

Hyllning till Cornelis visskatt

I föreställningen Ballader och grimascher tar sig Wendelsbergs teaterelever an den folkkära trubaduren Cornelis Vreeswijks visskatt.

Föreställningen är nu på turné. Varför valde ni just Cornelis Vreeswijk?

– Varje år blir de nya treorna på Wendelsberg tilldelad en artist av lärarna, som man ska basera sin musikteater på. Och i år blev det just Cornelis Vreeswijk, vilket vi var jätteglada för och spända på att ta oss an, berättar Ellen Månsson.

De nio eleverna i teatergruppen Tempo började med att lyssna igenom alla Cornelis Vreeswijk låtar, cirka 300 stycken.

– Vi plockade ut dem vi fastnade för och började brainstorma idéer. Vi kollade också på filmer och dokumentärer om Cornelis för att lista ut vad vi ville ha sagt med vår föreställning. Cornelis texter och musik är väldigt berättande och vi insåg snabbt att vi ville förmedla gemenskap, kärlek och musikens påverkan på samhället. Så vi plockade ut karaktärer från hans låtar, började bygga relationer och en historia som belyser just det Cornelis låtar handlar om.

Att driva en fri teatergrupp och sätta upp föreställningar är en grundpelare i undervisningen.
– Vi har lagt och lägger mycket tid på att diskutera och planera vår profil, vår turné, och vilka Tempo är. Vad vi vill ha för ton i våra föreställningar och vad de ska innehålla.

Frida Einarsson, Calle Lilienberg, Ellen Månsson, Maja Gulliden, Anna Klara Alkberg Amrén, Malte Munkesjö, Alva Unsgaard, Johanna Edholm och Tilda Våge. Foto: Johan Rapakko

Förutom musikteatern om Cornelis Vreeswijk har gruppen även skapat föreställningen Alla Tiders Musikquiz, ett quiz om musik och kultur för alla åldrar.

– Det satte vi ganska tidigt att vi ville ha med, eftersom vi älskar att spela musik tillsammans och vill utvecklas ännu mer inom det.

De gör också barnföreställningen Fantasiverkstan.

– Det är en interaktiv improviserad barnteater, som vi börjar turnera med i början av 2024. Vi ser jättemycket fram mot att få lyfta fram barnens fantasi på scen.

Mer från Accent