Klassiker

Hon är bäst i svenska klassikern

IOGT-NTO-medlemmen Kristalina Smårs har slagit det tidigare rekordet för en svensk klassiker med 14 minuter.

Förra helgen avgjordes löptävlingen Lidingöloppet. För IOGT-NTO-medlemmen Kristalina Smårs var det sista tävlingen i En svensk klassiker. I mars åkte hon Vasaloppet öppet spår, i juni cyklade hon Vättern runt, i juli simmade hon Vansbrosimningen och så det avslutande löploppet i helgen.

För Kristalina Smårs var det inte första gången hon gjorde klassikern.

– Nej, det var tredje gången för min del. Jag har gjort den 2017 och 2018 också.

Efter Vasaloppet bestämde hon sig för att försöka slå rekordet.

– Jag fick, lite oväntat, en väldigt bra tid och då insåg jag att det skulle kunna vara möjligt.

Hon har lagt väldigt mycket tid på träning för att nå målet.

– Efter Vasaloppet har jag tränat 15–20 timmar i veckan. Jag har tränat en hel del triathlon (se fotnot), men fram till Vätternrundan hade jag fokus på cykling, sedan på simning och efter Vansbrosimmet på löpning.

Vilket av loppen var jobbigast?

– Det var Vätternrundan. Jag är väldigt bra på cykling, men jag och två andra var snabbaste damerna i loppet och det tar väldigt mycket att cykla så fort under så lång tid. Det är ju det lopp som tar längst tid att genomföra. Första året var också cyklingen värst, men förra året var jag mer förberedd för den tid jag höll och då kändes det bättre.

Kristalina Smårs. Foto: Privat.

Kristalina Smårs började ägna sig åt elitidrott först i vuxen ålder.

– När jag växte upp spelade jag lite fotboll och ett tag var jag med i ett volleybollag. För några år sedan började jag köra en del gruppträningspass och då fick jag smak för träning. Jag ville träna mer regelbundet och 2014 hittade jag Jönköpings roddsällskap  och universitetsrodden. När jag flyttade till Stockholm gick jag över till Hammarby roddförening. Rodden gjorde mig vältränad.

Hon märkte också att längre tävlingar passade henne bättre.

– Rodd är krävande, men oftast är loppen tvåtusen meter. Någon gång rodde vi en tävling över åtta kilometer. Jag gillade verkligen det där med lite längre lopp. Det passar mig.

Det kan komma att bli fler klassiker för Kristalina Smårs.

– Som alltid på hösten känner jag mig tveksam. Jag ska i alla fall köra Vasaloppet så får jag se hur det känns. Det är ju roliga utmaningar, roliga lopp. Varje lopp är en folkfest. Vasaloppet är min favorit. Sedan slinker Vätternrundan in. Går det bra så blir det kanske resten också.

Men hon har också siktet inställt på nya mål.

– Ja, jag har ju börjat träna triathlon. Jag skaffade en personlig coach som hjäpte mig efter Vasaloppet och nu har jag kommit ganska långt. Det vore kul att satsa lite mer på det och målet blir att försöka vinna en triathlontävling.

Vad menar du när du säger att du kommit ganska långt?

– Jag blev sjua på SM i medeldistansklassen. Det är lika långt som en halv Ironman (se fotnot).

Kristalina Smårs har jobbat som ekonom på IOGT-NTO:s förbundskansli. Det gör hon delvis fortfarande, men hon har också börjat studera och har flyttat till Belgien.

– Min pojkvän kommer från Belgien. Jag studerar till personlig tränare vid Gävle högskola, men eftersom det är en distansutbildning fungerar det att jag bor här. Och så jobbar jag fortfarande 20 procent åt IOGT-NTO som ekonom, även det på distans.

Fotnot 1: Triathlon är en uthållighetsidrott som består av tre grenar: simning, cykling och löpning. Grenarna genomförs i en följd utan avbrott och den som är först i mål efter sista grenen vinner tävlingen.

Fotnot 2: Ironman är en triathlontävling som täcker 3,86 km simning (2,4 miles), 180,2 km cykling (112 miles) och 42,195 km löpning (ett maraton). Det mest kända loppet går på Hawaii.

Källa: Wikipedia.

Mer från Accent