Klubb Sober

Högtryck flyttar nykter nattklubb

Sedan biljetter till premiären på komikern Mårten Anderssons nyktra klubb SOBER släpptes häromdagen är trycket så stort att Södra Teatern nu har beslutat att flytta klubben till den större lokalen Kägelbanan. Där finns det plats för 600 -700 personer.

– Det första dygnet sålde vid 250 biljetter á 200 kronor och efterfrågan bara fortsätter, det är helt otroligt. När vi nu flyttar till Kägelbanan får ännu fler chansen att komma, säger Martin Johansson, nattklubbschef på Södra Teatern.

Han är inte nykterist själv, men väljer ofta att avstå alkohol när han är ute på klubbar. Han har slagits av hur trist det är att aldrig få en seriös, alkoholfri drink.

– Man serveras oftast en citronläsk med en bit citron i eller något liknande. När Mårten Andersson presenterade den här idén för mig tyckte jag att det lät jättebra. Jag har trott på detta från första stund, men tänkte att det kanske floppar. Det visade sig bli tvärtom. Hittills har Aftonbladets artikel om eventet delats 35 000 gånger på Facebook. Vi har fått enormt mycket positiv uppmärksamhet i media. Det är verkligen ovanligt att det brakar loss på det här sättet, säger Martin Johansson.

Klubb SOBER
Klubb SOBER

Han tror att nykterhetstrenden framför allt handlar om att folk längtar efter en hälsosam livsstil. Man vill må bra dagen efter och går inte igång på allt sluddrande och svamlande som kommer efter en helkväll med alkohol.

Han understryker att klubb SOBER självklart kommer att servera en massa goda drinkar och en barista kommer också att finnas på plats.

– Vi tar detta på största allvar och vill leverera toppkvalité till våra gäster.

Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF), som sedan tidigare driver Klubb Sobeer, är positiva till initiativet.

–  Vi ser vår egna Klubb Sobeer som en föregångare till det Mårten Andersson gör nu vilket förstås är kul, säger säger Malin Thorson, förbundsordförande på UNF.

– Vi kan också se att Klubb Sobeer redan inspirerat till liknande initiativ inom IOGT-NTO-rörelsen i exempelvis Uppsala och Göteborg . Vi tror att vi varit med att skapa en alkoholfri trend i utelivet och vill gärna fortsätta att driva på den utvecklingen. Förhoppningsvis kan Mårten Anderssons SOBER också vara med och öka intresset för nyktert uteliv.

Fotnot: Datumet för premiären av klubb SOBER är inte ändrat. Det är fortfarande fredagen den 26 september. Mer information hittar du här.

Mer från Accent