Engagemang

Hjärterum för nya engagemangsformer

Höstsolen värmer skönt när IOGT-NTO-medlemmar som rider ger sig ut på tur i sörmlandsskogarna. ”Jättemysigt”, tycker Fredrik Lööf, som tar en av sitt livs första galopper.

En strålande septemberlördag träffas vi på Hallmyra gård, som ligger mellan Mariefred och Strängnäs. De andra deltagarna anlände redan under gårdagen och har redan hunnit rida minst en gång. Tillsammans går vi ut i de stora hagarna och hämtar hästar för dagens aktiviteter. Sedan ska det kratsas ur hovar, borstas, sadlas och tränsas. Allt får ta sin tid och det ger gott om utrymme för häst och ryttare att bekanta sig med varandra.

Det här är en jättemysig aktivitet för hela familjen, något vi kan göra tillsammans.

Så småningom är det dags att sitta upp och inleda den timslånga turen i sakta skritt. Solen silar ned mellan trädstammarna och vi njuter av naturen och stillheten, den grönskimrande mossan, och den lite syrliga doften av höst. Turledaren Ulrika Jansson, utvecklingskonsulent i IOGT-NTO, föreslår att vi ska trava, och efter en stund även galoppera, vilket gör att fokus snabbt flyttas från den vackra naturen. En härlig galopp längs en lätt uppförsbacke på mjuk sandväg ger mersmak, så det blir enhälligt beslut om en repris innan vi uppspelta och nöjda vänder hemåt.

Fredrik Lööfs dotter Felicia på tur med Norinda. Foto: Kristina Sahlén.

Fredrik Lööf är ganska ny i sadeln, han säger skämtsamt att det är hans partners ”fel” att han börjat rida.

– Det är hon som fått hit mig, och så har jag en sjuårig dotter som tycker att det är jätteroligt med hästar, säger han, och tillägger att det bara är att gilla läget som gäller för honom.

Men han ser inte särskilt missnöjd ut – tvärtom.

– Det här är en jättemysig aktivitet för hela familjen, något vi kan göra tillsammans. För min del är det framförallt ett sätt att komma ut i naturen, säger han.

Isabelle Ulfsdotter berättar att hon red mycket som barn, och att hon är glad över att ha återupptagit intresset. Förutom att hon deltar i ridnätverkets läger är hon så kallad medryttare på en islandshäst.

– Hästarna betyder väldigt mycket för mig, det är otroligt kul och lugnande att vara med de här stora djuren, säger hon.

– Jag har så mycket annat i livet där jag har höga ambitioner. Min enda ambition med ridningen är att ha kul och må bra, säger hon.

Jag har så mycket annat i livet där jag har höga ambitioner. Min enda ambition med ridningen är att ha kul och må bra.

Isabelle Ulfsdotter är blind sedan födseln, men det hindrar henne inte från att sköta hästar eller att galoppera ute i skogen och hoppa hinder. Hon ägnar sig också åt körsång och dansformen lindy hop. och har bland annat lett en studiecirkel i körsång i NBV:s, Nykterhetsörelsens bildningsverksamhet, regi.

– Det är inget som inte funkar för mig. Rida i skogen är det som funkar allra bäst, det är lätt att hänga efter de andra hästarna. Men det är bra om den som rider framför mig förvarnar om nedhängande trädgrenar!

Lisa och Lupo håller uppsikt över stallplanen. Foto: Kristina Sahlén.

Hon berättar att hennes föräldrar blev uppmanade att uppmuntra hennes hästintresse när hon var barn. Detta eftersom många med synnedsättning har problem med balansen och ridning är utmärkt balansträning.

Att IOGT-NTO arrangerar ridläger tycker hon är utmärkt.

– Det här är ett schysst sammanhang som styr upp bra grejer, säger Isabelle Ulfsdotter.

Både Isabelle Ulfsdotter och Fredrik Lööf är helt inne på att fortsätta delta i ridnätverkets aktiviteter.

– Absolut! Kanske kan jag få med mig min partner också, säger hon.

Nätverket håller kontakten och skapar aktiviteter via den rikstäckande facebookgruppen IOGT-NTO-medlemmar som rider. För att gå med i facebookgruppen behöver man vara medlem i IOGT-NTO, men vänner och familj är välkomna till arrangemangen.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent