FND

Historiskt tema när folknykterhetens dag firades på Skansen

IOGT-NTO-rörelsen i Stockholm hade valt historiskt tema för Folknykterhetens dag som firades med ritualmöte, klassiska hantverk, tipspromenad och kaffeservering. Trots det historiska anslaget kom veckans tema, alkoholreklam, upp i ordförandes tal.

Det blåster kallt på Skansen på Folknykterhetens dag, men regnet håller sig borta och i trädgården utanför ordenshuset råder full aktivitet.

Anna Classon sitter på en bänk och stickar. Besökare får gärna prova på. Siv Ulander har slagit sig ner bredvid Anna Classon och stickar på en liten lapp.

– ­Om man vill kan man sticka en lapp och lämna den här så kan vi sy ihop alla lapparna till ett täcke eller en bonad eller något annat, säger Anna Classon.

På bänken bredvid sitter Osva Olsen och syr korsstygn. Dudu Celebi har slagit sig ner och tittar på. Hon har tagit en paus från kaffekokningen och smörgåsbredandet. Det är fjärde året hon hjälper till på Skansen.

– Det är min förening, Seda i Skärholmen, som ansvarar för kaffeserveringen varje år. Allt bröd är hembakat, säger hon.

Inne i ordenshuset pågår också aktiviteter. Den som vill får en rundvisning av Erland. Lena, Siri, Eleonor och Linnéa från Lilla Akademiens musikgymnasium bjuder på klassisk sång och pianospel.

Besökarna kan också delta i ett ritualmöte. Det genomförs precis som IOGT:s möten kunde gå till 1895 i föreningen Brofästet i Tierp, som byggde huset som sedan 1995 står på Skansen i Stockholm.

Logetemplaren, eller ordförande, Olle Renström, öppnar mötet med myndig stämma. Han berättar att den som anländer till ett möte sedan dörren stängts ska knacka tydligt två gånger på ytterdörren, sedan knacka en tydlig knackning och därefter tre svagare på den inre dörren. Sedan viskas kvartalets lösenord till vaktmästaren.

– Om det finns personer i rummet som inte är medlemmar ombedes de lämna rummet nu, säger han och de medlemmar som ska väljas in under mötet går ut.

Sedan mötet godkänt de föreslagna medlemmarna får de komma in och, med handen på hjärtat, avlägga nykterhetslöftet. Samtliga medlemmar fattar sina händer och ställer sig i en skyddande ring kring de nytillkomna medan de får sina medlemsbevis. Mellan inslagen stämmer mötesdeltagarna upp i sång ackompanjerade av logeorganisten Ingrid Nilsson.

Efter ritualmötet håller Stockholmsdistriktets nyvalde ordförande, Jonas Svensson, tal på gården.

– Ända sedan starten har IOGT-NTO arbetat för att förbättra livssituationen och få en nyktrare och bättre värld. Och det gör vi fortfarande. Svensk alkoholpolitik utgår från folkhälsan. Då är den expansionen som sker av alkoholreklam orimlig, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer