Minimalistiskt

Hemliga minimalister testar nykterhet

På bloggen Minimalisterna skriver herr och fru Minimalist om vägen mot bättre fokus och mer harmoni i vardagen – genom att leva minimalistiskt. Nu har fru Minimalist bestämt sig för att testa en månad utan alkohol. Minimalisterna vill inte avslöja sina riktiga namn och svarar enbart på frågor via e-post. Accent mejlintervjuar Fru Minimalist.

Vilka är ni och varför kallar ni er minimalisterna?

Fru Minimalist: Vi är ett par i trettioårsåldern som bor i Stockholm. Fru Minimalist jobbar på ekonomiavdelningen på en bank och Herr Minimalist jobbar som chef på ett bolag som utvecklar och säljer mjukvara. Våren 2013 bestämde vi oss för att börja experimentera med en mer minimalistisk livsstil.

Våra förhoppningar var att bloggandet om minimalism skulle leda till bättre fokus på det som är viktigt i livet, en minskad negativ påverkan på vår natur samt en bonuseffekt i form av en positiv inverkan på vår ekonomi. Vår ambition var redan från början att skriva om både praktiska åtgärder samt mer filosofiska tankar kring iakttagelser och på så vis skapa tillfällen att tänka igenom och formulera våra tankar, idéer och beslut, samt få eventuell feedback på dessa från läsare. Därav namnet Minimalisterna.

Vad går minimalistprojektet ut på?

Fru Minimalist: Experimentet, som genomförs av Fru Minimalist, går ut på att varje månad vara utan något som jag annars gör eller använder dagligen och som jag egentligen skulle vilja sluta med eller åtminstone begränsa. Anledningen till att jag började med olika månadsutmaningar, var att jag ville utmana mig själv, testa mina gränser och utvecklas men även visa för andra att det går att göra förändringar. Förhoppningen är att bli av med ovanor och etablera nya bättre vanor.

Hur länge har ni hållit på? 

Fru Minimalist: Bloggen startade i slutet av april 2013, det vill säga vi firade nyligen ett år. Det första månadsutmaningen körde jag igång i oktober 2013 och det var en månad utan skärmtid på kvällarna. Därefter har jag utmanat mig själv med att inte snooza, inte äta godis, inte shoppa, inte använda schampo, inte låta hållningen säcka ihop, inte titta på tv och nu i maj att inte dricka alkohol.

Varför väljer du att avstå alkohol? 

Fru Minimalist: Jag tränar en hel del och vill se om jag kan få bättre träningsresultat genom att utesluta alkohol. Jag har gång på gång läst om hur alkohol försämrar prestation, fysisk utveckling och återhämtning. Det finns även en ekonomisk aspekt då alkohol kostar en hel del pengar, särskilt i samband med restaurangbesök eller liknande. Jag är även lite nyfiken på att se om och hur mycket jag kommer sakna att dricka alkohol. Jag tror inte att avsaknaden av alkohol kommer bli särskilt svår då experimentet bara pågår under en månads tid, men däremot misstänker jag att det kommer bli utmanande vid de tillfällen då jag vanligtvis skulle druckit alkohol, exempelvis vid sommarfester, middagar med vänner etc. I egenskap av tjej i trettioårsåldern räknar jag med att uppleva ironiska gliringar eller tysta antaganden kring eventuell graviditet, samt riskera att anses som lite tråkig eller knasig. Det kan även hända att jag kommer avstå någon social aktivitet för att slippa dessa negativa sidor, vilket känns lite tragiskt om så sker.

Hur ser du på alkoholnormen, det vill säga att det finns en viss press på att man ska dricka i vissa sammanhang, i samhället?

Fru minimalist: Att folk drar slutsatser kring eventuell graviditet kan man inte komma ifrån om man plötsligt ändrar beteende, men att man däremot riskerar att anses som torr och tråkig känns fånigt. Som svensk är ju alkohol väldigt vedertaget som socialt glidmedel som ofta anses nödvändigt för att ha en trevlig kväll tillsammans, särskilt i sammanhang där man inte känner varandra så väl. Dessutom tror jag att den egna viljan att passa in och känna samhörighet kan göra att jag känner mig utanför när jag är den enda som väljer bort alkohol.

Hur har dina alkoholvanor sett ut hittills?

Fru Minimalist: Sedan ett par år tillbaka dricker jag framför allt vin mellan 1-3 kvällar i veckan, och max 1-2 glas per tillfälle. Jag dricker i stort sett aldrig sprit med undantaget en drink vid speciella tillfällen, och aldrig öl eller cider nuförtiden.

Har du mött några reaktioner på din vita månad hittills? 

Fru Minimalist: Än så länge har det bara gått ett par dagar och det har inte uppstått några tillfällen för reaktion, mer än helgmiddagar med Herr Minimalist som så klart varit förstående men samtidigt druckit vin vid dessa tillfällen. Jag har heller inte berättat för någon utöver bloggläsarna om min månadsutmaning där vi däremot fått en hel del kommentarer. Förmodligen kan jag utveckla svaret på denna fråga om en månad.

Fotnot: Följ experimentet på minimalisternas blogg. Och självklart kommer vi på Accent att återkomma till Fru Minimalist när maj månad är slut för att höra mer om hur det gick med experimentet.

Mer från Accent