IOGT-NTO

Han vill ge unga chans att skapa tillsammans

Mohamad Hmidan hjälper unga att skapa egna kortfilmer om missbruk för att öka medvetenheten om cannabis- och alkoholberoende.

Mohamad Hmidan kom som 19-åring till Sverige från Syrien för fem år sedan, och har varit medlem i IOGT-NTO-föreningen Starka Vingar i Ronneby i tre månader. Engagemanget i föreningen, tillsammans med utbildningen inom vården, har fått honom att reflektera mer över missbruk och hur det påverkar människor psykiskt i Sverige.

– När jag tittar på nyheterna om hur ungdomar missbrukar alkohol här, blir jag ledsen. Så jag tror att vi inom föreningslivet måste göra fler insatser när myndigheterna inte räcker till. Samhället isolerar missbrukare, fast de behöver hjälp, säger han.

Han fick idén att lyfta ämnet och låta ungdomar engagera sig lokalt. Han skrev ett manus och lärde sig det mesta via Youtube. Sedan bjöd han in unga i Ronneby, som sedan tidigare inte  varit en del av IOGT-NTO och som saknar erfarenhet av filmskapande, men som var intresserade av att skapa något tillsammans.

– Vi har många smarta ungdomar här i Sverige, men flera av dem måste bara få en chans. Här i Ronneby har vi ett litet arabiskt samhälle, så där hittade jag flera av de som ville vara med, säger han och fortsätter:

– Äldre kanske tror att det är bra att sprida information genom papper, men jag tror det är bättre att låta unga skapa något, som film eller teater.

I den första filmen syns en person som tar droger i sitt hem. Cigaretter, sprutor och flaskor ligger spridda över bordet. En mystisk svart karaktär i clownsminkning, som skulle kunna liknas vid hans ångest, klättrar på hans axlar.

Arbetet med filmen var svårare än Mohamad Hmidan först kunnat ana, men nu ligger det sju minuter långa resultatet på Youtube.

– Syftet med filmen var inte att göra det så professionellt som möjligt, med fina kameror eller andra detaljer. Syftet var snarare att få unga att göra saker själva. Exempelvis har de själva sökt information om hur man beter sig när man rökt cannabis, och hur missbrukare känner för att porträttera det i filmen, säger han.

Nu är nästa steg att låta gruppen växa och motivera fler att bidra med egna filmer eller idéer om teaterpjäser.

– Vi vill gå till skolor här i stan, visa filmen och förklara att de är välkomna att komma och hjälpa till. Jag hoppas vi kan göra skillnad, för jag vill att mina framtida barn ska växa upp i ett bättre samhälle, säger Mohamad Hmidan.

Mer från Accent