Nykterhet

OS-medaljören Pelle Svensson var med i första numret av Accent

I år är det 50 år sedan OS-medaljören och advokaten Pelle Svensson gick med i logen.

Redan 1965 var Sundsvallsbon och idrottaren Pelle Svensson en välkänd profil i sin hemstad. Han var då 22 år gammal och på väg uppåt. Året innan hade han vunnit OS-silver i Tokyo.

I första numret av Accent 1965 berättar Pelle Svensson att han gått med i logen Hälleberget tillsammans med fästmön Mona Söderlund, eftersom han – som topptränad idrottsman – ansåg att det var en självklarhet att vara nykterist. Och så tyckte han att det verkade vara trevliga människor i logen också.

50 år senare har mycket vatten – och en del alkohol – runnit under broarna. Pelle Svensson skulle komma att få två lysande karriärer. En som brottare, bland annat vann han två VM-guld och tre EM-guld. Parallellt med idrottandet började han studera juridik och blev så småningom en välkänd och framgångsrik brottmålsadvokat med stora och svåra fall, som Åmselemorden, Lindomemorden och bombmannen.

Han minns tydligt den där dagen 1965 då han gick med i logen – och varför.

– För mig gick inte idrott och alkohol ihop, så det var ett enkelt val att avstå från att dricka. Jag var med under ganska många år, ja under hela studietiden faktiskt, även om jag inte var föreningsaktiv. Men vid någon punkt så började jag dricka lite igen. Efter att min idrottskarriär var över blev jag ordförande i Svenska brottningsförbundet och senare i Internationella brottningsförbundet, och dessa uppdrag innebar många resor och många middagar ute med vin och sprit. Det kunde bli väldigt mycket alkohol på hög nivå och jag insåg efter en tid att detta kunde bli min undergång. Så 2003 tog jag beslutet att bli nykterist, och sedan den dagen dricker jag inte en droppe, säger Pelle Svensson.

Hans dåvarande fästmö, Mona Söderlund, som syns med honom på bilden i Accent 1965, blev senare hans första hustru och mor till två av hans tre barn. De var gifta i femton år innan de gick skilda vägar.

Pelle Svensson bor fortfarande kvar i Sundsvall och fortsätter, 72 år fyllda, att arbeta som advokat.

Mer från Accent