Kongress 2015

Han föreslås bli nästa ordförande för IOGT-NTO

IOGT-NTO:s valberedning offentliggör i dag förslaget till ny ordförande för IOGT-NTO. Ett namn som är oväntat för många.

I lördags samlades IOGT-NTO:s valberedning i Stockholm för ett av sina sista möten innan kongressen. Hela förslaget är inte klart ännu, men valberedningen väljer nu att avslöja förslaget till ny ordförande.

– Vi kommer att föreslå Johnny Mostacero, säger Åsa Hagelstedt, ledamot i valberedningen till Accent.

Johnny Mostacero är i dag anställd som organisationsutvecklare inom IOGT-NTO med ansvar främst för distrikten Skåne, Blekinge, Halland och Kronoberg. Han är 48 år gammal och är bosatt i Halmstad.

– Vi är helt eniga i valberedningen och tror verkligen på Johnny Mostacero i den här rollen, säger Åsa Hagelstedt. Vi har gjort en lång intervju med honom och tycker att han har en bra och tydlig vision för IOGT-NTO. Han vill stärka folkrörelsetanken och få med alla på tåget. Vi tror att han kan bli en bra brygga mellan förbundsorganisationen och landet, något som vi uppfattat behövs och är efterfrågat.

Det faktum att Johnny Mostacero har varit anställd länge inom organisationen är något som valberedningen har diskuterat.

– Vi tror att det finns både för och nackdelar med det, men det är klart att det är en av utmaningarna. Han kan verksamheten väldigt bra, men nu måste han byta roll och kan förstås inte jobba lika operativt som han gör som anställd, säger Åsa Hagelstedt.

Många hade tippat att Andrine Winther, i dag vice ordförande i förbundsstyrelsen, skulle ta över posten som ordförande efter sommarens kongress – men så blir det alltså inte.

– Det är hennes eget val, hon har inte blivit bortvald, säger Åsa Hagelstedt. Hon har ett bra jobb som internationell sekreterare för Socialdemokraterna som hon inte vill lämna. Men vi kommer att föreslå henne som vice ordförande och hon är beredd att gå in och ta ett stort ansvar. Det tror vi är viktigt för kontinuiteten eftersom Johnny Mostacero inte suttit i förbundsstyrelsen tidigare.

Själv säger Johnny Mostacero till Accent att han är ”glad, stolt och hedrad” över att ha blivit först nominerad och sedan föreslagen av valberedningen.

– Jag är jätteglad, det känns fantastiskt. Det är klart att jag har funderat mycket på det här innan allt var klart och jag har verkligen vänt på för-och nackdelar. Men jag kunde inte tacka nej till att vara med och leda den här organisationen och göra en redan stark folkrörelse ännu bättre.

Någon glasklar agenda eller tänkt utvecklingsväg för IOGT-NTO vill han inte peka ut i det här läget, allt är fortfarande så nytt.

– IOGT-NTO jobbar för så många frågor som också jag brinner för. Det handlar förstås om att göra Sverige nyktrare men jag brinner också mycket för alla människors lika rätt och värde. Där kan vi göra ännu mer. Men vi är redan en väldigt bra organisation, det får vi ständigt bevis för – senast det här priset för vår kampanj Alkoholstör. Jag tänker att det främst handlar om att optimera och utveckla.

Efter att ha varit anställd i nitton år i IOGT-NTO-rörelsen siktar han nu på en ny roll.

– Jag inser förstås att det är stor skillnad på rollerna, men jag tror att jag har erfarenhet nog att kunna skilja på vem som gör vad. Jag tog själv upp det här när jag träffade valberedningen, det är något jag är väl medveten om. Att Andrine sitter kvar som vice ordförande är en stor trygghet med all den erfarenhet hon har, men jag tror också att alla mina år som anställd tillför en massa erfarenhet till förbundsstyrelsen.

 

För dom som inte känner dig, vem är Johnny Mostacero?

– Jag fyller 49 år i morgon, har tre barn, är gift med Anki och bor i Halmstad. Har ett förflutet som anställd sedan 1996, började på UNF i Halland. I december 2000 blev jag projektledare för VÅGA-programmet och reste mycket över hela landet. Sedan har jag jobbat med vårt förebyggande arbete, med alkoholpolitik och varit kampanjledare för Folknykterhetens vecka. Sedan 2009 har jag jobbat som utvecklingskonsulent. Jag har länge haft ideella uppdrag, tidigare bland annat som ordförande i en fotbollsförening – en idrott som ligger mig varmt om hjärtat.

Mer från Accent