Mat

Halv sju hos IOGT-NTO

IOGT-NTO Lund startar middagsklubb med inspiration från tv-programmet ”Halv åtta hos mig” – men med integration i fokus.

Sexton personer samlades i början av april för den allra första middagen inom konceptet ”Halv sju hos oss”, en slags spinn-off på det kända tv-programmet som sänts på TV4 – fast utan kamerorna förstås. På menyn första kvällen: grekisk linssoppa toppad med fetaost, tzatsiki och bröd med cheesecake till efterrätt.

Alexandra Green Tetschet, teamchef för syd, IOGT-NTO, stod för maten på den inledande träffen, och är också den som är initiativtagare till middagsträffarna.
– Jag hade en tanke om att genomföra konceptet privat, men presenterade idén för IOGT-NTO Lund som nappade direkt och tyckte att det lät kul! Så nu träffas åtta olika nationaliteter på middag en söndag i månaden, säger hon.

Inför varje träff kommer det vara två personer åt gången som står för rätterna. Under första kvällen lät Alexandra Green Tetschet deltagarna intervjua varandra två och två för att sedan presentera varandra för resten av gruppen. Hon berättade även kort om IOGT-NTO.
– Första gången överträffade alla förväntningar – det var jättelyckat! Vi var eld och lågor efteråt. Det var en varm, härlig och tillåtande atmosfär med både skratt och allvar där alla lyssnade på alla, säger hon.

Deltagarna kommer från Sverige, Frankrike, Somalia, Kurdistan, Palestina, Irak, Marocko och Kosovo. Därmed kommer det också att serveras maträtter från dessa länder under träffarna. Tanken är också att man får lägga upp kvällen och presentera sitt forna hemland som man vill – är det någon som vill dansa eller genomföra någon aktivitet får man göra det. Alexandra Green Tetschet valde inledningsvis att bjuda på grekisk mat då att hon bott i Grekland i två år.

Vid nästa träff, i juni, blir det palestinskt tema. Gruppen har ett kort uppehåll under våren på grund av högtiden ramadan, och sedan en paus i juli. Men i höst fortsätter middagsträffarna varje månad fram till februari nästa år.

Deltagarna som är med på middagarna har förutom olika hemländer olika bakgrund. Alexandra Green Tetschet poängterar vikten av att få till en bra mix av personer:
– Integration är så mycket mer än nationalitet. Det handlar om att mötas från olika världar, och träffa personer som man annars kanske inte umgås med.

En förhoppning med träffarna är också att öka kännedomen om IOGT-NTO och arbetet inom organisationen.
– Jag vill att andra ska se att IOGT-NTO gör många olika saker, och att vi skapar nya typer av mötesplatser, samtidigt som våra andra mötesplatser finns kvar. På ”Halv sju hos oss” är majoriteten nya medlemmar i åldern 25 till 40 år – generationsväxling är ett viktigt mål som vi aktivt jobbar med. Målet är att förutom att bidra till integration öka kännedomen om IOGT-NTO och bli en snackis på stan. Vi vill att många som kanske inte känner till oss sedan tidigare ska känna att ”det där vill jag också vara med på!”, säger Alexandra Green Tetschet

Träffarna har blivit en studiecirkel som samordnas med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Deltar gör också medlemmar från Lunds tre föreningar IOGT-NTO Lund, Nyktra Studenter Lund och IOGT-NTO Somalisk kultur- och fritidsförening.

Alexandra Green Tetschet handlar inför Halv sju hos oss. Foto: privat.

Alexandra Green Tetschet hoppas att initiativet kommer att spridas, att fler föreningar tar efter. Middagsklubben har redan uppmärksammats i lokalmedia, trots att gruppen bara setts en gång.
– Det är viktigt att prata om integration på ett sätt där det inte bara framställs som en utmaning och problem utan även som något positivt och som en möjlighet. I detta sammanhang maxar vi allt de positiva, vi njuter av god mat från främmande länder och varandras sällskap. Man lär sig massor, säger hon.
– Detta är något av det roligaste jag har gjort! Alla människor har fördomar, det har även jag. Det är viktigt att vi är nyfikna och öppna för lära känna varandra – detta är ett kul sätt. Det är fint att se vad som händer när man möts över gränserna.

Mer från Accent