Systembolaget

Hallå där Robert Damberg

Tidigare ordförande i UNF, numera medlem i IOGT-NTO och ledamot i Systembolagets styrelse.

Hur hamnade du i Systembolagets styrelse?

– Två av ledamöterna sitter på politiska mandat. Vid en extra stämma i november 2016 blev jag invald efter Mona Sahlin och blev den första miljöpartisten i styrelsen.

Varför tackade du ja till uppdraget?

– Jag gillar ju alkoholpolitik, även om jag varit ifrån frågorna en tid så har jag följt dem på håll.

Hur skiljer sig arbetet i den här styrelsen från arbetet i UNF:s styrelse?

– Det här är mycket mer strategiskt. I UNF var det mer verksamhetsnära. Det är intressant att få inblick i hur man styr och sköter ett bolag som ska balansera med folkhälsoperspektivet. Det är viktigt att folk förstår vårt uppdrag. Det är en spänstig dragning mellan klokt ägarskap och vettig försäljningspolitik som inte leder till merförsäljning.

Hur får man till det?

– Det är viktigt att ha nöjda kunder, men ändå hålla hårt på ålderskontroller till exempel. Personalen utbildas i bemötande och nu är Systembolaget bäst i Sverige i kundnöjdhet.

Vad beslutar ni i styrelsen om?

– Vi får löpande rapportering och gör uppföljningar. Mest är det olika policydokument, om till exempel etik och hållbarhet, som vi fattar beslut om.

Varför är Systembolaget så viktigt?

– Det är kanske det effektivaste alkoholpolitiska verktyget vi har för närvarande.

Handlar du där själv?

– Inte varje vecka, men det händer att jag köper alkoholfritt. Bästa utbudet finns ju där.

Vad gör du annars?

– Jag är anställd som träningsansvarig på Friskis och svettis i Linköping. Jag samordnar all gruppträning på våra tre anläggningar.  Det är 150 funktionärer att hålla reda på. Sedan kandiderar jag till fullmäktige i region Östergötland och sitter i styrelsen för turistbolaget Visit Linköping.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer