Alkoholfritt

Hallå där Antonia Backlund

... som studerar journalistik på Tollare folkhögskola och har skapat en sajt om det alkoholfria utbudet i Stockholm.

Du har gjort en sajt om alkoholfritt i Stockholm. Hur kommer det sig?

– Jag tycker att utbudet av bra alkoholfria alternativ är för svårtillgängligt, så därför tänkte jag att jag får ta saken i egna händer. Jag ville bygga upp sajten Nyktersthlm genom att ställa hela alkoholkulturen lite på huvudet. Sajten ska vara lite som en guide. Tanken är att göra folk medvetna om hur det alkoholfria utbudet ser ut och att det finns mer än det som visas. Ibland står inte ens det alkoholfria med på menyn, men det finns där, det ligger bara och gömmer sig … Och det ville jag peka på.

Hur har du gått till väga?

– Jag har besökt alla ställen som jag skrivit om, sedan har jag gått runt på ställena och kollat in stämningen. Frågat vad de har för utbud, hur de brukar tänka, hur de gör. Alla har varit väldigt positivt bemötande, vilket är kul.

Vad är det mest oväntade du har upptäckt?

– Åh, det är att nästan alla bartenders som jag har pratat med har stor förståelse för frustrationen som finns i att det är svårt att få bra alkoholfria drinkar. Men samtidigt när man pratar med dem så verkar de inte riktigt ha någon djupgående kunskap i hur man gör. Många bartenders känner att det här med alkoholfritt är utanför deras komfortzon. Och alla jag pratat med tycker att utbudet är för litet.

Vad var det godaste du drack under arbetet med sajten?

– När jag var på Ekstedts så hade de en ekfatslagrad svartvinbärsdryck som heter Roomi – och den var helt fantastisk. Det hade tyngden, karaktären och allt som en riktig vuxendryck ska ha.

Vad har du själv för favoritdrink?

– Virgin mary är min favoritdrink därför att den är så annorlunda, den är lite som ett mellanmål nästan. Det är det här med att den är kryddig … Du kommer in i ett helt annat spektra när du börjar med tomatjuice och kryddor.

Vad har du för tips till folk som vill ha bra alkoholfritt ute?

– En av de största tipsen är att ha en uppfattning om vilken smakpalett du är ute efter. Är det en syrlig, söt eller sur drink du vill ha? Ha koll på det innan du går till baren så att bartendern har något att gå på. Det här är ändå en alkoholmiljö och folk behöver ha mer kunskap om alkoholfritt, så då får vi hjälpas åt att sprida den kunskapen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer