Uteliv

Göteborg i topp när UNF rankar kommuners satsningar på unga

I dag presenterar UNF sin årliga rankning av kommunernas satsningar på unga. Göteborg, tätt följd av Stockholm, får högsta betyg.

Varje år skickar UNF ut en enkät till landets 290 kommuner med frågor om ungas inflytande, nyktra mötesplatser, samarbete med föreningsliv och förebyggande arbete vid högtider. I år svarade 257 kommuner, varav 114 kommuner, 44 procent, godkändes med resultat på minst 3 av 5. 23 kommuner fick betyg 4 eller 5.

Förra året godkändes 49 procent av kommunerna, men färre av dem fick väl godkänt. Lägst i årets kommunrankning hamnar bland andra Aneby, Kil, Nykvarn och Båstad.

Nästan alla kommuner erbjuder nyktra och kostnadsfria mötesplatser, som exempelvis fritidsgårdar. Däremot är bara hälften av dem öppna på helgkvällar – då de ju behövs som mest.

– Ungas alkoholkonsumtion är historiskt låg och unga vill hellre göra annat under sin fritid än att dricka alkohol. Kommunerans satsningar kan göra stor skillnad för alla unga, men inte minst för dem som inte trivs hemma, säger Eric Tegnander, ordförande i UNF.

Han tror att det faktum att storstäderna hamnar så högt i rankningen handlar om att storstadskommunerna har mer resurser och större utbud än de mindre kommunerna.

– Jag tycker det är tråkigt att det ska behöva vara så att det är avgörande var man bor. Att den som bor i en storstad har bättre möjligheter än den som bor i en liten kommun, säger han.

Mikael Göransson, sektionschef för kultur- och fritid på Västra Hisingen – som är en av de kommuner som fick högst betyg i UNFs rankning – tycker att det känns väldigt roligt att de uppmärksammas för sitt goda arbete med unga.

– Det ligger ju mycket arbete bakom resultaten och det tror jag beror på att vi har mycket egen verksamhet på fritids och i biblioteken och att vi är väldigt bra på att samverka med föreningslivet. Det gör att vi kan erbjuda barn och unga en mängd verksamheter som tennis, fotboll sjöscouter, cirkusskola och mycket annat, säger han.

Mer från Accent