Tunnbrödsbak

”Gemenskapen är viktigast”

Föreningen Nytta och nöje har mottot Av lust. Och lusten går inte att ta miste på när föreningen håller kurs i tunnbrödsbakning.

Solen skiner utanför Kärnhuset, IOGT-NTO:s och Junis lokal hos Café Skogen i Örebro. Men denna lördag får det vackra vädret stå tillbaka. Att stanna inomhus och lära sig baka tunnbröd, eller snarare tunna bröd eftersom även Hönökaka finns med, lockar mer.

Det är andra gången som Chris Eriksson håller kurs i tunnbrödsbak för lokalföreningen.

– Den här gången tog jag med Hönökaka eftersom jag ville ha ett mjukare bröd också. Det tunnbröd vi bakar är i och för sig också mjukt, men görs i panna. Vi bakar det på kornmjöl och kryddar med anis och fänkål, säger hon.

– Det är så man gör i Jämtland-Härjedalen, men där kallas de inte tunnbröd utan mjukbröd. Tunnbröd är det ännu tunnare brödet som torkas och blir hårt, fyller deltagaren Siv Edvinsson, som varit mycket i de trakterna som barn.

Deltagarna delas in i två grupper. Den ena gruppen bakar tunnbröd och den andra Hönökaka före lunch. På eftermiddagen ska de byta. Hönökakans deg jäser i assistenten.

”Jag är jätteny här. Det var gemenskapen och att man får göra olika saker som jag fastnade för.”

Birgitta Wilson

– Den ska jäsa i trettio minuter, sedan ska den formas till runda kakor och gräddas på häll, säger Birgitta Wilson, som är ny medlem i föreningen.

– Jag är jätteny. Kompisar tog med mig hit i början av året. Det var gemenskapen och att man får göra olika saker som jag fastnade för, säger hon.

Ann Färnström Pettersson och Rikard Bergsten har delat tunnbrödsdegen och rullatdelarna till små bollar. Nu kavlar de tunnbröd för fullt på köksbänken.

– Oj, vilken skillnad, utbrister Rikard Bergsten när han byter träkaveln mot en i marmor.

– Jag måste nog leta efter en sådan i second hand-butiker. Jag köper helst sådant som redan är tillverkat, lägger han till.

Helst bakar han med surdeg. Även Ann Färnström Pettersson gillar att baka.

– Och en sån här dag ger ju inspiration att fortsätta, säger hon.

Siv Edvinsson har en kasse full med kavlar. Hon tar upp en stor, ribbad kavel.

– Den kallas rillkavel. En sån använder de i Jämtland när de ska kavla stora bröd till vedeldade ugnar.

Birgitta Wilson gräddar hönökaka medan Chris Eriksson hjälper Siv Edvinsson och Vivi Nilsson att få rätt tjocklek på bröden. Foto: Kajsa Juslin

Ett efter ett läggs de utkavlade bröden i stekpannan.

– Det är svårt när man inte vet hur länge de ska gräddas. Det blir lätt för mycket, konstaterar Inger Groth som ansvarar för gräddningen.

Nu har Hönökakans deg jäst färdigt. Vivi Nilsson och Siv Edvinsson häller ut den på bakbordet i det stora rummet utanför köket. De delar degen i 16 delar.

Ingen av dem bakar matbröd hemma.

– Jag gillar inte att baka matbröd eller bullar, men allt annat bakar jag: småkakor, mjuka kakor, pajer och pannkaka, säger Vivi Nilsson.

Chris Eriksson visar hur kakorna ska kavlas ut. Mycket mjöl ska det vara. Med en kruskavel prickar hon de utkavlade kakorna. På så vis undviks bubblor i brödet och Hönökakan får sitt karakteristiska utseende.

Brödkakorna gräddas på elektriska hällar. Någon vedeldad ugn finns inte tillgång till.

– Vi använder ett crêpes-järn och en elektrisk brödhäll. Brödhällen har jag köpt i en arabisk affär. Den är bättre än crêpes-järnet, men dyrare och tar mycket mer plats i skåpet hemma, säger hon.

”Det är gemenskapen som är det viktiga, att baka och sedan äta soppa och smaka bröden tillsammans.”

Chris Eriksson

Vivi Nilsson vänder Hönökakan på hällen och konstaterar att den börjar få fin färg. När den är färdiggräddad borstar Siv Edvinsson av överflödigt mjöl från nästa brödkaka och föser över den på hällen.

– Viken snits du fått in, utbrister Birgitta Wilson imponerad.

Föreningens ordförande, Ann-Britt Andersson Hagel, kommer in från uteplatsen där hon stått och passat grillen.

– Nu är det varmt. Ni kan komma ut och börja grädda, säger hon.

Det är tunnbröden som ska testas att grädda på grillen, som alternativ till stekpannan.

Rikard Bergsten lägger ett ogräddat tunnbröd på en pizzasten som ligger på grillen.

– Det räcker nog med fyrtio sekunder på varje sida, säger Ann-Britt Andersson Hagel, som konstaterar att temperaturen i grillen är uppe i 300 grader.

Ann-Britt Andersson Hagel har fått upp värmen i grillen så Rikard Bergsten kan grädda sitt bröd. Foto: Kajsa Juslin

Doften av nybakat bröd sprider sig i huset och det är dags att värma på grönsaks­soppan som hon har förberett hemma.

Hungriga bagare bänkar sig runt bordet. Även reporter och fotograf får smaka på soppan och de nygräddade bröden. Det smakar ljuvligt!

– Det är det här som är grejen. Det är gemenskapen som är det viktiga, att baka och sedan äta soppa och smaka bröden tillsammans. Lära sig baka kan man ju egentligen göra på nätet, säger Chris Eriksson.

Mer från Accent